X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto Monte

Ciasto Monte, co mogę powiedzieć o tym cieście to to, że to inny wymiar smaku jeśli chodzi o ciasta. Kremowe, delikatne, rozpływa się w ustach. Pokochacie je tak samo jak ja. Proste w przygotowaniu, a takie ciasta lubię najbardziej. Kilka chwil i już gotowe, później już zostaje tylko delektowanie się smakiem i tą delikatnością. Musicie spróbować, zrozumiecie co mam na myśli. 

CIASTO MONTE

Składniki: 

CIASTO:

  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 4 jajka
  • 170 g mąki pszennej (1 szklanka) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 50 ml oleju ( ok 5 łyżek)
  • 50 ml wody ( ok 5 łyżek)

KREM:

  • 1 litr mleka ( 4 szklanki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 250 g masła ( temperatura pokojowa) 

PIANA CZEKOLADOWA:

  • 350 ml śmietanki np. 30% lub 36%
  • 200 g czekolady mlecznej 

DODATKOWO:

  • 100 g ulubionych orzechów

Ciasto Monte przygotowanie:

Krok 1:

Zacznij od przygotowania ciasta. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie mieszankę dodaj stopniowo do ubitej masy, cały czas mieszając. Na koniec wąskim strumieniem wlej olej i wodę delikatnie mieszając. Gotową masę przelej do formy o wymiarach 25 cm na 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 20 minut w 180°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. 

Krok 2:

W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj krem. 750 ml mleka ( 3 szklanki) wlej do rondelka i zagotuj. W 250 ml mleka (1 szklanka) wymieszaj mąkę, cukier i budynie, następnie mieszankę wlej do gotującego się mleka. Wszystko delikatnie zagotuj cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje odstaw do wystudzenia. 

Krok 3:

Gdy krem wystygnie za pomocą miksera ubij masło na puszystą masę, a następnie stopniowo dokładaj cały czas mieszając wcześniej przygotowany i wystudzony krem. Tak przygotowaną masę przełóż na wystudzone ciasto i wstaw do lodówki na min 60 min. 

Krok 4:

W ostatnim kroku przygotuj czekoladową piankę, która będzie ostatnią warstwą w naszym cieście. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej czyli w misce nad rondelkiem z wodą i odstaw na chwilę na bok. Śmietanę ubij za pomocą miksera, gdy już będzie prawie ubita delikatnym strumieniem cały czas mieszając wlewaj czekoladę. Tak przygotowaną masę wyłóż na poprzednią warstwę kremu. Wierzch ciasta posyp rozdrobnionymi orzechami lub startą czekoladą. Na koniec wstaw ciasto do lodówki niech się schłodzi. W lodówce musi postać ok 2 godzin, a najlepiej całą noc. 

Smacznego! 

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Pozdrawiam 

Bogusia 🙂

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również