Dania główneDróbWielkanoc
Indyk pieczony faszerowany kaszą, orzechami i morelami
Indyk to przepyszne, chude mięso, które nie potrzebuje dużo i już jest pysznie. Ja dzisiaj mam dla Was mięso połączone z owocami i orzechami. Uwielbiam takie kombinacje w kuchni i często próbuje nowych smakowych duetów. Indyk pieczony faszerowany kaszą, orzechami i morelami to fantastyczna propozycja na codzienny lub świąteczny obiad.
Indyk pieczony faszerowany kaszą orzechami i morelami
Składniki:
- 1 indyk
- 4 woreczki kaszy mazurskiej
- 70 g moreli suszonych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych pomidorów
- 100 g szynki wędzonej
- pół cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżka tymianku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
Krok 2:
Cebulę, suszone pomidory i morele pokrój w kostkę, a szynkę w plastry. Następnie natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, a gdy się zeszkli dołóż szynkę, morele, orzechy, suszone pomidory i tymianek. Następnie całość smaż razem około 5 minut. Zawartość patelni wymieszaj z ugotowana wcześniej kaszą, dodaj jajko i dopraw do smaku sola i pieprzem.
Krok 4:
Indyczkę natrzyj solą oraz pieprzem, następnie nafaszeruj ją przygotowanym wcześniej farszem i zepnij wykałaczką. Indyczkę posmaruj olejem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
Krok 5:
Co kilkanaście minut podlewaj drób wodą lub np. sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia i piecz 1 godzinę na każdy 1 kg masy mięsa. Jeśli w trakcie pieczenia mięso się za bardzo przyrumieni, to zmniejsz temperaturę lub np. zawiń je w folie aluminiową.
Krok 6:
Sos z pieczenia zlej i dopraw do smaku. Indyczkę pokrój w plastry i podawaj mięso z piersi i z udka. Każdą porcję mięsa polej sosem. Potrawę podawaj np. z małą marchewką i fasolką szparagową.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<