Przepis
Składniki
- 1 kg piersi kurczaka, indyka lub kapłona
- 100 g zielonego ogórka, cukinii, papryki lub bakłażana
- 1 łyżka majeranku i oregano lub tymianek
- sok z 1 cytryny lub 100 ml białego wina
- ew. pół ugotowanej na półmiękko cukinii
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pierś kroimy w kostkę o boku 3 cm, ogórek, cukinię, paprykę, kukurydzę lub bakłażana w plastry (w przypadku bakłażana, plastry solimy z obu stron i odstawiamy na pół godziny, by puścił gorzki sok). Mięso przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem, oregano lub tymiankiem, zalewamy olejem i sokiem z cytryny lub winem. W takiej zalewie mięso może dojrzewać nawet 48 godzin. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyk na zmianę z warzywami, polewamy pozostałą marynatą i opiekamy ze wszystkich stron, aż się równomiernie zrumieni.