Przepis
DziczyznaPotrawy z grilla
Szaszłyk z dziczyzny
Składniki
- 800 g combra lub polędwicy (dzik, jeleń, sarna)
- 200 g surowego boczku wieprzowego
- 2 kwaśne zielone jabłka
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml żubrówki
- 4 nieduże cebule (mogą być dymki)
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- po pół łyżeczki: tymianku, rozmarynu, estragonu i oregano
- 100 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Oczyszczone i umyte mięso kroimy w plasterki o grubości 1 cm, boczek w podobne o grubości pół cm, jabłka w cząstki (bez gniazd nasiennych). Z miodu, musztardy, oleju, wina, posiekanego czosnku i przypraw robimy bejcę, w której marynujemy mięso około 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty nakładamy na szpadki (patyki) na przemian: mięso, boczek, cebulę, jabłko itd. Szaszłyki możemy usmażyć na patelni, upiec w piekarniku, a jeszcze lepiej na grillu. Gorące szaszłyki układamy na półmisku i polewamy żubrówką, ewentualnie podpalamy. Jeśli mają stanowić danie główne – serwujemy z ryżem.