Przepis
Desery
Legumina z ryżu z sosem szodonowym
Składniki
- 200 g ryżu
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
- 2-3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki masła
- 80 g cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Ryż płuczemy i gotujemy na mleku z dodatkiem łyżki masła. Gotujemy, aż będzie całkiem miękki. Wtedy dodajemy do niego 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy z pianą ubitą z 2 białek. Foremki smarujemy resztą masła, nakładamy do nich masę i zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°. Po zapieczeniu wykładamy leguminę z foremek na talerzyki i podajemy z sosem szodonowym konfiturami lub sosami owocowymi.