Przekąski na zimnoWołowina, Cielęcina
Tatar wołowy z jakiem przepiórczym i frytkami
Tatar wołowy z jakiem przepiórczym to jedna z moich ulubionych zimnych przystawek. Danie to bez wątpienia można spotkać w bardzo wielu restauracjach w niezliczonych wręcz wariantach. Dzisiaj postanowiłem nauczyć Was, jak przygotować tą potrawę w domowych warunkach. Postawiłem na dość nietypowe dodatki żółtko przepiórcze oraz cieniutkie frytki. Taki zestaw fantastycznie się uzupełnia – delikatne kawałki wołowiny, kremowe żółtko oraz chrupiące frytki. Do przygotowania tatara niezbędny jest ostry nóż. Do siekania wołowiny i krojenia warzyw użyłem noży z kolekcji Absolute Felix Zepter. Ostrza wykonane są z japońskiej 66-warstwowej stali damasceńskiej hartowanej lodem, co sprawia, że struktura stali jest drobniejsza i bardziej kompaktowa. Taka stal jest niesamowicie wytrzymała a noże gwarantują perfekcyjną precyzję krojenia.
Tatar wołowy z jakiem przepiórczym – najlepszy przepis
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego np. polędwica, ligawa, udziec lub rostbef
- 1,5 cebuli średniej wielkości
- 3 ogórki kiszone
- 10 marynowanych grzybów np. prawdziwki
- 4 żółtka przepiórcze
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 80 ml oleju roślinnego
- 500 g ziemniaków
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wołowinę oczyść z wszelkich błon i przerostów. Przed posiekaniem mięso warto jest delikatnie zmrozić, w ten sposób ułatwisz sobie krojenie. Wystarczy 30 minut w zamrażarce.
Wołowinę najpierw pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry. Następnie pokrój w cienkie paski, potem w drobną kostkę. Na końcu jeszcze kilka razy rozdrobnij ostrzem noża.
Z pewnością do tego celu najlepszy będzie nóż ABSOLUTE ML do mięsa.
Krok 2:
Cebulę, ogórki i marynowane grzybki posiekaj w drobną kostkę. Najlepiej do tego celu sprawdzi się nóż typu ABSOLUTE ML Santoku.
Krok 3:
Mięso dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj olej, następnie delikatnie wymieszaj, aby mięso nie było zbite.
Krok 4:
Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj. Następnie pokrój w cieniutkie słupki. Usmaż na głębokim tłuszczu. Tutaj zastosowałem nóż ABSOLUTE ML do obierania.
Krok 5:
Uformuj tatara, możesz skorzystać ze specjalnej obręczy, z pewnością ułatwi pracę. Następnie na około obłóż grzybkami, ogórkami, cebula i musztarda francuska.
Na koniec gotowy tatar udekoruj jajkiem przepiórczym i frytkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Genialny przepis!