Dania główneDrób
Pierś z kurczaka faszerowana serem pleśniowym i gruszką
Kurczak to z pewnością najpopularniejsze mięso. Wcale się nie dziwię, bo jest smaczne i proste w przygotowaniu. Dzisiaj zapraszam Was na niebanalny smak, pierś z kurczaka faszerowana serem pleśniowym i gruszką. Świetne lekko słodko-słone połączenie smaków. Mięso wychodzi kruche, soczyste i pełne aromatów. Poniżej przepis.
Pierś z kurczaka faszerowana serem pleśniowym i gruszką
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub np. dwa kawałki piersi z indyka
- 100 g sera roquefort
- 1 gruszka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 kawałki masła
- 250 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kurczaka umyj i osusz, następnie oczyść z błon i przerostów. Za pomocą cienkiego ostrego noża zrób w piersiach kieszenie na farsz.
Krok 1:
Gruszkę podziel na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cząstki.
Krok 1:
Nadziej kurczaka kawałkami sera pleśniowego oraz gruszkami. Tak przygotowane piersi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dookoła poukładaj pomidorki. Kurczaka polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, obłóż masłem. Całość zapiekaj 20-25 minut w 200°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<