X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Polędwiczka w cieście francuskim

Polędwiczka w cieście francuskim wydaję się być bardzo skomplikowanym daniem, nic bardziej mylnego. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, a wygląda i smakuję jak zrobione w najlepszej restauracji. Sami się przekonajcie i dajcie znać jak Wam smakowało. 

Polędwiczka w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (500 g) 
  • 400 g pieczarek 
  • arkusz ciasta francuskiego 
  • łyżka musztardy np. dijon
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • 3 plasterki prosciutto
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Polędwiczkę oczyść z błon i przerostów. Odetnij najgrubszą i najcieńszą część, pozostawiając środkową część. Mięso natrzyj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni obsmaż polędwiczkę z każdej strony.

Krok 2:

Pieczarki drobno posiekaj. Następnie podsmaż je na maśle aż się zrumienią i odparuje z nich nadmiar wody. Na koniec dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3:

Na arkuszu ciasta rozłóż plastry prosciutto, następnie równomiernie rozprowadź 2/3 pieczarek. Na nich umieść polędwiczkę, posmaruj wierzch cienką warstwą musztardy i obłóż pozostałymi pieczarkami. Ciasto przytnij pozostawiając po bokach 5 cm wolnego miejsca.

Krok 4:

Tak przygotowane mięso zawiń w ciasto francuskie. Następnie posmaruj rozmąconym żółtkiem, wierzch natnij w kilku miejscach. Na koniec zapiekaj w 180°C przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut, przestudzona polędwiczka w cieście łatwiej będzie się kroić.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również