Dania główneWieprzowina
Polędwiczka w cieście francuskim
Polędwiczka w cieście francuskim wydaję się być bardzo skomplikowanym daniem, nic bardziej mylnego. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, a wygląda i smakuję jak zrobione w najlepszej restauracji. Sami się przekonajcie i dajcie znać jak Wam smakowało.
Polędwiczka w cieście francuskim
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
- 400 g pieczarek
- arkusz ciasta francuskiego
- łyżka musztardy np. dijon
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- 3 plasterki prosciutto
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Polędwiczkę oczyść z błon i przerostów. Odetnij najgrubszą i najcieńszą część, pozostawiając środkową część. Mięso natrzyj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni obsmaż polędwiczkę z każdej strony.
Krok 2:
Pieczarki drobno posiekaj. Następnie podsmaż je na maśle aż się zrumienią i odparuje z nich nadmiar wody. Na koniec dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem.
Krok 3:
Na arkuszu ciasta rozłóż plastry prosciutto, następnie równomiernie rozprowadź 2/3 pieczarek. Na nich umieść polędwiczkę, posmaruj wierzch cienką warstwą musztardy i obłóż pozostałymi pieczarkami. Ciasto przytnij pozostawiając po bokach 5 cm wolnego miejsca.
Krok 4:
Tak przygotowane mięso zawiń w ciasto francuskie. Następnie posmaruj rozmąconym żółtkiem, wierzch natnij w kilku miejscach. Na koniec zapiekaj w 180°C przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut, przestudzona polędwiczka w cieście łatwiej będzie się kroić.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.