Przepis
Wieprzowina
Klopsy wieprzowe z chrzanem
Składniki
- 800 g mielonego mięsa
- 1 łyżeczka majeranku lub tymianku
- 4 łyżki świeżo utartego chrzanu
- 250 ml śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki tłuszczu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mieszamy razem mięsa mielone, jaja przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub tymianek oraz łyżkę mąki na jednolitą masę. Z masy formujemy placuszki, na które nakładamy małą łyżeczkę utartego chrzanu (można do tej ilości chrzanu dodać posiekane jaja ugotowane na twardo i robimy z placuszka kulkę z nadzieniem w środku. Obtaczamy w drobno zmielonej tartej bułce i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy przez co najmniej 5 minut, ciągle obracając klopsy na patelni. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i podduszamy jeszcze 5–10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami: pietruszką, tymiankiem itp.