Wieprzowina
Kanapka z karkówką i czerwoną kapustą
Jestem fanem kanapek, od zawsze byłem. Dlatego czasami na lunch, a nawet obiad wybieram właśnie kanapkę. Ale nie zwykłą kanapkę, tylko mega kanapkę 🙂 Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję, w której główne skrzypce gra karkówka. Kanapka z karkówką i czerwoną kapustą.
Kanapka z karkówką i czerwoną kapustą
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 goździki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sos do karkówki i żeberek Roleski
- sól, pieprz
- Dodatki np.: świeży ogórek, czerwona cebula
Czerwona kapusta:
- 300g czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 marchew
Sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka chrzanu
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Krok 1:
Karkówkę pokrój na 4-5 plastrów. Następnie natrzyj majerankiem, utartym czosnkiem, mieloną kolendrą, olejem roślinnym oraz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut, w tym czasie przygotuj surówkę.
Krok 2:
Czerwoną kapustę bardzo drobno posiekaj, posyp solą, cukrem ugnieć rękoma aż puści soki (lepiej rób to w gumowych rękawiczkach, inaczej nie domyjesz rąk). Następnie dodaj drobno starte jabłko, marchewkę, jogurt, majonez, chrzan oraz sok z cytryny. Na koniec dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok 3:
Karkówkę podsmaż z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Mięso podlej szklanką wody, następnie dodaj goździki, liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na średnim ogniu, przez 30 minut.
Krok 4:
Podawaj np. w chrupiącej bułce z ziarnami z dodatkami: ogórkiem, czerwoną cebulą i sosem do karkówki i żeberek.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych przekąsek znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!