X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Mazurek cygański

Składniki

  • 180 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • po 100 g: rodzynek, fig, orzechów, smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 andrut lub opłatek

Sposób przygotowania

Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy drobno pokrojone figi, sparzone i osączone rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, a na koniec ubita na sztywno pianę z białek. Ostrożnie mieszamy. Blachę delikatnie smarujemy woskiem i nakładamy opłatek lub andrut. Nakładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 – 180ºC piekarnika na około 30 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy bakaliami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również