Przepis
Desery
Budyń waniliowy
Składniki
- 500 ml mleka
- pół laski wanilii
- 20 g masła
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 8 jajek
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania
Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii i z masłem. Po kilku minutach usuwamy wanilię i cały czas ubijając mleko, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną, tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko zgęstnieje odstawiamy je i ucieramy 8 żółtek z cukrem, aż do białości. Do budyniu dodajemy żółtka oraz skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z budyniem. Teraz wstawiamy naczynie z budyniem do garnka z wrzącą woda i gotujemy na parze pod przykryciem (ok. 40-50 minut).