X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa fasolowa na ostro

Zupa fasolowa na ostro to rozgrzewające, sycące danie pełne intensywnych smaków i aromatów. Klasyczna fasolowa w tej wersji zyskuje wyrazisty charakter dzięki dodatkowi ostrych przypraw i pikantnych dodatków. Ponadto przygotowanie tej zupy nie jest trudne, a efekt zachwyci wszystkich miłośników treściwych i pikantnych potraw, idealnych na chłodniejsze dni.

Zupa fasolowa na ostro – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g białej fasoli (np. Piękny Jaś)

  • 300 g kiełbasy lub boczku

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 1 papryczka chilli lub 1/2 łyżeczki płatków chili

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki oleju

  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krok 1: 

Fasolę przepłucz i namocz w zimnej wodzie przez minimum 8 godzin lub na całą noc. Następnie odcedź i ugotuj do miękkości w świeżej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.

Krok 2: 

Kiełbasę pokrój w plasterki lub kostkę, cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kiełbasę, cebulę oraz czosnek, aż cebula się zeszkli. Dodaj startą marchewkę i smaż jeszcze przez kilka minut.

Krok 3:

Do podsmażonych składników dodaj koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz posiekaną papryczkę chilli lub płatki chili. Wymieszaj, chwilę podsmaż, a następnie przełóż wszystko do ugotowanej fasoli.

Krok 4: 

Całość zalej bulionem i gotuj jeszcze przez około 20 minut, aby smaki się połączyły. Dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Krok 5: 

Podawaj gorącą zupę fasolową na ostro z pieczywem lub świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.

Ciekawostka kulinarna

Fasola, bogata w białko i błonnik, od wieków stanowiła podstawę wyżywienia w wielu kuchniach świata. Co ciekawe, pikantne wersje fasolowych dań, jak np. chili con carne, zyskały ogromną popularność w Ameryce, a inspiracja nimi dotarła także do Europy. W związku z tym fasolowa na ostro doskonale łączy tradycyjne składniki z nowoczesnym, wyrazistym akcentem smakowym.

Podsumowanie

Zupa fasolowa na ostro to idealne danie na zimowe lub jesienne dni – treściwe, rozgrzewające i pełne aromatu. W związku z tym warto sięgnąć po ten przepis, aby przygotować obiad, który zadowoli wszystkich miłośników intensywnych smaków. Podsumowując, to zupa, która łączy tradycję z nutą pikantnej świeżości.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również