X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDesery

Sernik chałwowy z kajmakiem. Przepis krok po kroku.

Zbliżają się bez wątpienia najpiękniejsze święta w roku. W związku z tym postanowiłam stworzyć kilka przepisów na ciasta idealnie pasujące do tej okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez pewnych potraw, ciast, a przede wszystkim bez sernika. Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami z pewnością zagości na naszym stole. Twaróg, chałwa, skórka cytrynowa, kajmak i migdały wszystkie te składniki z pewnością kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Podsumowując mam nadzieję, że i Wy się skusicie. Na koniec dajcie znać w komentarzu pod przepisem, czy sernik skradł Wasze podniebienia.  

Sernik chałwowy z kajmakiem. Przepis krok po kroku.

Składniki:

Spód:
  • 1 opakowanie 100 g herbatników np. maślanych
  • 80 g roztopionego masła
Masa twarogowa:
  • 500g sera twarogowego np. z wiaderka
  • 200g śmietanki 36%
  • 200g chałwy np. waniliowej
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki np. pszennej
Polewa kajmakowa
  • 200 g kajmaku z puszki 
  • 60 ml śmietany 30%

Krok 1:

Po pierwsze herbatniki z rozpuszczonym masłem zmiel na gładką masę.

Krok 2:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą wyłóż dno, można delikatnie je ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC.

Krok 3:

Po trzecie śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną chałwę. Następnie podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż składniki się połączą. UWAGA! Nie doprowadź śmietanki do wrzenia. Wyłącz kiedy zacznie lekko parować. Następnie odstaw do przestudzenia.

Krok 4:

Następnie żółtko, jajko i cukier utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera.

Krok 5:

Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Po tym dodaj przesianą mąkę pszenna i skórkę cytrynową. Następnie dodaj przestudzoną śmietankę z chałwą.

Krok 6:

Na podpieczony spód wlej masę serową. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą. Następnie wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piecz około 50 minut. Jeśli używasz piekarnika z funkcją pary nie wstawiaj naczynia z woda tylko ustaw parę na 25%, termoobieg i piecz 50 min 160oC.  Podsumowując dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Na koniec wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.

Krok 7:

Następnie wymieszaj kajmak ze śmietanką.  

Krok 8:

Na koniec polewą polej sernik i posyp prażonymi płatkami migdałów. 

Więcej więcej przepisów na serniki i inne ciasta zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Jeśli zrobię sernik z podwójnej porcji to w jakiej formie najlepiej 24?

  2. Witam, chciałabym zwiększyć tylko ilość sera czy wystarczy jak podwoje ilość mąki i sera?

  3. Witam,czy mogła bym zrobić ten sernik na kruchym cieście? Jeśli tak,to czy najpierw ciasto upiec,czy masę serową wylać na surowe?

  4. Wita,czy mogła bym zrobić ten sernik na kruchym cieście ?Jeśli tak,to czy masę serową wylać na surowe ciasto,czy najpierw je zapiec ?

  5. To w końcu ten przepis jest na foremkę o średnicy 18 cm, czy 23? Będę robiła jutro i już sama nie wiem, czy składniki są na 18-tkę, czy 23? Bardzo proszę o odpowiedź.

  6. Mój sernik w piekarniku. Ściśle według przepisu. Nadzieja mnie nie opuszcza, choć dotąd marny był ze mnie ze mnie cukiernik. 🙂

  7. Bogusiu nie można się zdecydować które ciasto upiec, tyle u was fantastycznych przepisów. Niemniej jednak ten sernik zrobię w okresie około świątecznym – mam nadzieję że teściowej zasmakuje

  8. Na jakiej funkcji najlepiej piec ciasta ? Termoobieg , konwencjonalne czy tryb- ciasto? 🙂

Sprawdź również