X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDesery

Sernik chałwowy z kajmakiem. Przepis krok po kroku.

Przepis na Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami.

Zbliżają się najpiękniejsze święta w roku i z tego powodu postanowiłam stworzyć kilka przepisów na ciasta idealnie pasujące do tej okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami na pewno zagości na naszym stole. Twaróg, chałwa, skórka cytrynowa, kajmak i migdały wszystkie te składniki kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Mam nadzieję, że i Wy się skusicie. 

 

 
Tak się prezentuje Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami. Zapraszam po przejrzysty przepis krok po kroku. 

Składniki:

 

Spód:
  • 1 opakowanie maślanych herbatników 100g
  • 80g roztopionego masła
 
Masa twarogowa:
  • 500g sera twarogowego do serników
  • 200g śmietanki 36%
  • 200g chałwy waniliowej
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
 
Polewa kajmakowa
  • 200 g kajmaku z puszki 
  • 60 ml śmietany 30%

 

Herbatniki z rozpuszczonym masłem zmiel na gładką masę.

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC.

 

Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną chałwę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż składniki się połączą. UWAGA! Nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Wyłączyć kiedy zacznie lekko parować. Odstaw do przestudzenia.

 

Żółtko, jajko i cukier utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera.

 

Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Dodaj przesianą mąkę pszenna i skórkę cytrynową. Na koniec dodaj przestudzoną śmietankę z chałwą.

 

Na podpieczony spód wlej masę serową. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą. Wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piec około 50 minut. Jeśli używasz piekarnika z funkcją pary nie wstawiaj naczynia z woda tylko ustaw parę na 25%, termoobieg i piecz 50 min 160oC.  Dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.

 

Przygotuj polewę:

Wymieszaj kajmak ze śmietanką.  

 

Gotową polewą polej sernik i posyp prażonymi płatkami migdałów. 

 

 

SMACZNEGO!

 

Przepis na inny mój sernik znajdziesz tu: Sernik z białą czekoladą i wiśniami

 

Więcej inspiracji znajdziesz na moim IG: @bogusia_kuron

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Barbara

    Witam,czy mogła bym zrobić ten sernik na kruchym cieście? Jeśli tak,to czy najpierw ciasto upiec,czy masę serową wylać na surowe?

    • Jakub Kuroń

      Tak, możesz.

  2. Barbara

    Wita,czy mogła bym zrobić ten sernik na kruchym cieście ?Jeśli tak,to czy masę serową wylać na surowe ciasto,czy najpierw je zapiec ?

    • Jakub Kuroń

      Tak, możesz zrobić na kruchym cieście, ale najpierw je zapiecz.

  3. Beata

    To w końcu ten przepis jest na foremkę o średnicy 18 cm, czy 23? Będę robiła jutro i już sama nie wiem, czy składniki są na 18-tkę, czy 23? Bardzo proszę o odpowiedź.

    • Jakub Kuroń

      Na formę o średnicy 24 cm

  4. Edyta

    Jakiej wielkości jest ta foremka?

    • Jakub Kuroń

      hej,

      Średnica 23 cm.

      Pozdrawiam

  5. Bernadeta T.

    Mój sernik w piekarniku. Ściśle według przepisu. Nadzieja mnie nie opuszcza, choć dotąd marny był ze mnie ze mnie cukiernik. 🙂

    • Jakub Kuroń

      Na pewno się uda. Trzymam kciuki!

  6. Emi

    Witam a czy można podwoić składniki czy lepiej nie?

    • Jakub Kuroń

      Tak, można.

  7. Sonia

    A te naczynie jest potrzebne? Nie upiecze sie bez?

    • Jakub Kuroń

      Upiecze się tylko z naczyniem z wodą sernik nie będzie suchy.

  8. Sylwia

    Sernik wyszedł wyszny a przepis jest idealny

    • Jakub Kuroń

      Sylwia,
      No to GIT 🙂 To przepis Bogusi ona najczęściej odpowiada za słodkości na blogu.
      Pozdrawiamy

  9. Malgorzata

    Bogusiu nie można się zdecydować które ciasto upiec, tyle u was fantastycznych przepisów. Niemniej jednak ten sernik zrobię w okresie około świątecznym – mam nadzieję że teściowej zasmakuje

    • Bogumiła Kuroń

      Dziękuję za taki miły komentarz! A sernik zasmakuje na pewno! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  10. Dominika

    Na jakiej funkcji najlepiej piec ciasta ? Termoobieg , konwencjonalne czy tryb- ciasto? 🙂

    • Jakub Kuroń

      Najlepiej upiec w piekarniku z funkcją pary, jeśli takiego nie posiadasz. Ustaw zwykłe grzanie góra- dół 160 stopni C.a na dno piekarnika wstaw naczynie z wodą.

Sprawdź również