X

Czego szukasz?

Przepis

Frytki zapiekane z serem, chilli i dymką to jedna z moich ulubionych, grzesznych przyjemności. Z pewnością nie jest to może przekąska z podręcznika dietetyki, ale smakuje wyśmienicie i warto z nią czasami zgrzeszyć. Najpierw smażymy rumiane, chrupiące frytki i zapiekamy je z dużą ilością rozpuszczonego sera. Na koniec dodaję papryczkę chilli, ketchup oraz dymkę lub świeża kolendrę.

Frytki zapiekane z serem

Składniki:

Krok 1:

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki. Staraj się by wszystkie frytki były podobnej lub bardzo zbliżonej grubości. Dzięki temu frytki usmażą się w tym samym czasie. Zwróć uwagę na gatunek ziemniaki, najlepiej sprawdzają się duże i twarde (typ B i C).

Krok 2:

Obrane i pokrojone ziemniaki opłucz dokładnie w zimnej wodzie z nadmiaru skrobi. Następnie osusz ręcznikiem papierowym. Smaż w rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

Krok 3:

Usmażone ziemniaki osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie posyp obficie startym serem, pokrojoną drobno papryczką chilli. Piecz 8  minut w 230°C z funkcją grilla (jeżeli taką posiadasz). 

Frytki zapiekane z serem doskonale komponują się z pikantnym ketchupem premium od Roleskiego posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.

Na koniec podrzucam przepis na frytki w stylu zero waste z obierek ziemniaków

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również