Dania głównePotrawy wegetariańskieSałatki
Sałatka ze szparagami i grzankami czosnkowymi
Gorący okres szparagowy trwa. Kto już jest szparagiem? Ja sam już nie wiem, czy jestem szparagiem, czy truskawką, a może pół na pół ;). Wiosna daje nam tyle pysznych produktów. Ja dzisiaj mam dla Was sałatkę, sałatkę sezonową. Więc szybko czytajcie i zapisujcie przepis, bo za chwilkę, nie będzie jak jej przygotować. Sałatka ze szparagami i grzankami czosnkowymi.
Sałatka ze szparagami i grzankami czosnkowymi
Składniki:
- 30 g sera twardego koziego
- 5 szparagów zielonych
- 2 garści mixu sałat lub np. połączenie rukoli z sałatą lodową
- 30 g kuskusu perłowego
- 5 pomidorków koktajlowych
- Jajko
- Kilka kromek bagietki
- 2 łyżki masła
- Ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- Sól i pieprz
Sos:
- Kozi jogurt (125 g)
- Mały ząbek czosnku
- 1/3 pęczka koperku (lub mniej)
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Kozi jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz posiekanym koperkiem. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 2:
Ugotuj kuskus i jajko na twardo. Jajko obierz ze skorupki, a kuskus wysyp na durszlak, następnie odstaw.
Krok 3:
Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki (ok 1/3 szparagi), następnie włóż szparagi do gotującej się wody i zostaw je w niej na 4 minuty. Następnie wyjmij i odłóż na talerz.
Krok 4:
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Krok 5:
Kromki pokrojonej bagietki posmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi oraz solą. Następnie grilluj je z dwóch stron na patelni grillowej.
Krok 6:
Na talerz wyłóż dwie garści sałaty, następnie ugotowany kuskus.
W dalszej kolejności pokrojone pomidorki, szparagi pokrojone na 4 kawałki i jajko pokrojone na 4 części. Sałatkę polej sosem z koziego jogurtu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych sałatek znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!