Przepis
Drób
Pierś z kurczaka w różnych marynatach
Składniki
- 1 pierś z kurczaka na osobę
#Bejca 1 – chińska - 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżki miodu
- 50 ml oliwy z oliwek
#Bejca 2 – tajska - 30 g świeżego imbiru
- odrobina świeżej papryczki – czuszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 70 ml mleczka kokosowego
- ewentualnie przyprawy typu curry
#Bejca 3 – karaibska - 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- po pół łyżeczki kolendry i curry
- kilka kropel tabasco, ewentualnie szczypta posiekanego świeżego imbiru i papryczki pepperoni
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka octu winnego
- odrobina utartej skórki z cytryny
Sposób przygotowania
Przygotowujemy z wszystkich składników wybraną bejcę. Czosnek rozgniatamy, imbir, czy świeże zioła drobno siekamy. Mięso po oczyszczeniu zalewamy bejcą i odkładamy na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Przed pieczeniem osączamy z bejcy, smażymy lub grillujemy po 5–7 minut z każdej strony. Pamiętajmy, że w podobny sposób możemy przygotować płaty mięsa z indyka.