Ciasta i ciastkaTarty, quiche i zapiekanki
Tarta z podwójnym kremem czekoladowo- waniliowym i polewą wiśniową
Składniki
Ciasto (spód tarty)
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Krem czekoladowy
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego 60g
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
- 200g masła ( temperatura pokojowa)
Krem waniliowy
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła (temperatura pokojowa)
Polewa
- 450 g wiśni bez pestek
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 70 ml zimnej wody
Sposób przygotowania
Ciasto (spód tarty):
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
Krem czekoladowy:
Budyń czekoladowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 200 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw do wystygnięcia. 200g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawał pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę kakao. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.
Krem waniliowy:
Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 200 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw do wystygnięcia. 100g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawał pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.
Polewa:
Zamrożone wiśnie wsyp do rondelka. Gotuj na małym ogniu 5 minut z dodatkiem cukru, następnie dodaj zimną wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wszystko gotuj do momentu zgęstnienia.
Na gotowy ostudzony spód układaj kremy dowolnie warstwami. Następnie na wierzch delikatnie rozprowadź polewę z wiśniami.