Boże NarodzenieRyby
Roladki z dorsza w szynce
Gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia każdy z nas zaczyna myśleć o świątecznym menu. Dokładnie tak samo jest w moim domu, mamy potrawy, bez których świąt sobie nie wyobrażamy. Jednak na świątecznym stole nie może zabraknąć nowości. Dzisiaj mam dla Was propozycję na rybę, roladki z dorsza w szynce. Pyszna ryba w nowej odsłonie. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowała w komentarzu pod przepisem.
Roladki z dorsza w szynce
Składniki:
- 4 filety z dorsza ( każdy po ok 100 g )
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- 1 papryka
- 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
- 2 łyżki musztardy np. Dijon
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
Krok 2:
Paprykę podziel na 4 równe części. Następnie skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 20 minut w 200 °C.
Krok 3:
Po trzecie każdy kawałek ryby ułóż na plasterku szynki, na rybę połóż porcję musztardy, odrobinę posiekanej natki pietruszki i kawałek papryki. Ściśle zawiń.
Krok 4:
Ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oliwą. Piecz 20 minut w temperaturze 210 °C.
Więcej inspiracji na przepisy z rybą znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.