Drożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych domowych słodkości. Ciasto rośnie jak szalone, pyszne dodatki, a podczas pieczenia ten zapach, który rozchodzi się po całym mieszkaniu. Gdy bułeczki się upieką z niecierpliwością czekam aż trochę ostygnął i wcinam. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bułeczki z makiem i bakaliami, idealne połączenie na zimowe wieczory.
BUŁECZKI Z MAKIEM I BAKALIAMI
Składniki:
CIASTO:
- 600 g mąki pszennej ( 3,5 szklanki ) np. typ 500
- 3 łyżki cukru np. trzcinowego
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 50 g drożdży świeżych
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
FARSZ:
- 100 g migdałów
- 400 g masy makowej
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki miodu np. lipowego
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki cynamonu
Bułeczki z makiem i bakaliami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.
Krok 2:
Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajka oraz żółtko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto można wyrobić przy pomocy miksera planetarnego. Tak przygotowane ciasto wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut.
Krok 3:
W tym czasie przygotuj nadzienie. Następnie migdały sparz, obierz, a następnie zmiksuj lub drobno posiekaj. Dodaj je do masy makowej. Następnie dodaj skórkę pomarańczową, cynamon i miód.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto, ponownie wyrób i rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Następnie na ciasto nałóż przygotowane nadzienie makowe. Zwiń placek tak, aby powstała rolada. Pokrój ją na 3 cm paski i ułóż je poziomo na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na koniec posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 30 minut w 170 °C.
Bułeczki z makiem i bakaliami
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.