X

Czego szukasz?

Przepis

Najlepsze przepisy z mleka

 

Mleko jest ważnym elementem naszej codziennej diety i istotnym elementem piramidy żywieniowej. Sięga po nią codziennie ponad 1/3 (37%) Polaków. Dlatego zdecydowałem się stworzenie wpisu: najlepsze przepisy z mleka

 

Mleko prosto „od krowy”

 

W dzisiejszych czasach dostęp do mleka prosto „od krowy” jest bardzo utrudniony. Dlatego szukamy takiego, które w smaku jest najbardziej zbliżone. Mój wybór padł na Zimne mleko do Robico (link). Nie bez przyczyny. Mleko to podlega minimalnej obróbce cieplnej – pasteryzacji, która gwarantuje bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta, a jednocześnie minimalizuje zmiany w składzie chemicznym i fizycznym, także smaku produktu. Zimne Mleko Robico to pierwsze polskie mleko produkowane z zastosowaniem metody mikrofiltracji. To najbardziej innowacyjna
i nowoczesna technologia produkcji mleka na polskim rynku. Mikrofiltracja daje możliwość obniżenia temperatury pasteryzacji i zachowania aktywności naturalnie występujących
w mleku substancji bakteriostatycznych. Jednym słowem Zimne mleko od Robico smakuje niemal identycznie jak świeże mleko prosto „od krowy”. Stąd do wpisu najlepsze przepisy z mleka użyłem właśnie tego produktu.

 

Wyjątkowość szkła

 

Istotną kwestią jest także opakowanie, które specjalnie dla Robico stworzył potentat w dziedzinie opakowań szklanych O-I (link) Charakter szkła pomaga zachować wartości odżywcze mleka. Takie połączenie – świeże mleko i szklana butelka – jest najkorzystniejszym rozwiązaniem prozdrowotnym. Co więcej, wyjątkowość szkła polega
na tym, że można je przetapiać i poddawać recyklingowi w nieskończoność. Szkło to materiał, w 100% odnawialny, co czyni go jednym z najbardziej zrównoważonych materiałów opakowaniowych.

 

Garść przepisów

 

Poniżej przygotowałem dla Was garść przepisów. Moim zdaniem jest to najlepsze przepisy z mleka, które z łatwością odtworzycie w domu. Znajdziecie wśród nich propozycje zarówno słodkie jak wytrawne, na obiad i na śniadanie. Dla każdego coś dobrego 

 

Domowy twaróg

 

Nie każdy wie, że w łatwy sposób w domowych warunkach można przygotować pyszny twaróg. Poniżej znajdziecie prosty przepis jak się do tego zabrać.

 

Składniki na około 500-600 g:

 

  • 3 l ZIMNEGO MLEKA 3,2% od Robico
  • 3 łyżki kefiru lub maślanki Robico
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1,5 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

 

Do garnka wlej mleko, zacznij podgrzewać na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe (30°C). Dodaj kefir lub maślankę, poczekaj około 20 minut. Podnieś temperaturę do momentu, aż zacznie być gorące (70°C). Pamiętaj aby cały czas mieszać, mleko lubi się przypalić. Wlej sok z cytryny, oraz sól. Dalej podgrzewaj aż mleko zacznie „mrugać” (90°C), cały czas mieszając. W tej temperaturze zaczną się wytrącać białka mleka w postaci delikatnych drobin. Odstaw garnek do ostygnięcia, w tym czasie nastąpi ich nagromadzenie. Powstały „sernik” odsącz w chuście serowarskiej lub gęstej tetrowej. Przełóż masę serową do formy i lekko ubij. Na tym etapie możesz dodać ulubione dodatki smakowe: czarnuszkę, czosnek, niedźwiedzi czy płatki chilli. Formę przełóż do lodówki na 2-3 godziny. Tak przygotowany twaróg najlepiej smakuje z wytrawnymi dodatkami. Jeżeli jednak ograniczysz ilość soli, świetnie smakuje z owocami, konfiturami czy miodem.

 

Krem z kalafiora z wędzonym łososiem

 

Pyszny krem z dodatkiem wędzonego łososia, napełnia żołądek i rozgrzewa. Jest cudownym lekiem na jesienną chandrę. Poniżej przepis na tą cudowną zupę.

 

Składniki:

 

  • 1 średniej wielkości kalafior, około 1kg
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 750 ml ZINEGO MLEKA 3,2% od Robico
  • 20 g startego parmezanu
  • 100 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Kalafiora podziel na różyczki, następnie pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, aż się zeszkli. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki. Podsmaż 1-2 minuty, dodaj obranego i pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka oraz kalafiora. Wlej wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem, stopniowo dodając starty parmezan. Podawaj z kawałkami wędzonego łososia i grzankami. Warto przed podaniem, skropić zupę oliwą truflową.

 

Pudding chlebowy

 

W kuchni lubię łączyć przyjemne z pożytecznym. Dlatego uwielbiam przyrządzać Pudding chlebowy. Można go przygotować z czerstwego pieczywa, które się nie zmarnuje. A sama potrawa jest cudownie smaczna.

 

Składniki:

 

  • 1 chałka, może być czerstwa
  • 700 ml ZIMNEGO MLEKA 2% od Robico
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • szklanka rodzynek

 

Przygotowanie:

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Do dużej miski wlej mleko, dodaj chałkę pokrojoną w 3 cm kostkę. Dociśnij pieczywo ręką, aby wchłonęło mleko. W osobnej misce wymieszaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Wlej mieszaninę do namoczonej chałki, delikatnie wymieszaj. Formę do zapiekania posmaruj miękkim masłem. Wlej bazę puddingu do naczynia do zapiekania. Zapiekaj przez 35-40 minut na środkowej półce. Pudding cudownie smakuje z kulką lodów lub polewą malinową.

 

Przepis na idealne naleśniki

 

Przygotowałem także przepis na naleśniki idealne. Elastyczne, złociste i chrupiące takie właśnie będą wasze naleśniki, jeżeli skorzystacie z mojej receptury.

 

Składniki na 10-12 naleśników:

 

  • 250 ml ZIMNE MLEKO 3,2% od Robico
  • 200 ml gazowanej wody
  • 50 g oleju roślinnego + odrobina do smażenia
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • Szczypta soli

 

Przygotowanie:

 

Do miski dodaj najpierw mokre składniki: mleko, wodę gazowaną, olej roślinnego i jajka. Następnie wsyp mąkę. Zmiksuj za pomocą ręcznego blendera, aż wszystkie składniki się połączą, a konsystencja będzie jednolita. Smaż porcjami na mocno rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem. Układaj warstwami na talerzu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również