X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiŚniadania

Pancakes z kefirem i owocami. Przepis krok po kroku.

Każdy ma jakiś żywieniowy rytuał. Rosół w niedziele, ryba w piątek czy szklanka wody z rana. Nasz rodzina obowiązkowo w sobotni poranek robi różne placki lub naleśniki. Ale najczęściej przygotowujemy nasze ulubione pancakes z kefirem i owocami. Są przepyszne, bardzo puszyste i wybitnie smakują z różnymi dodatkami.

Pancakes z kefirem i owocami. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 400 g kefiru (ja użyłem Robico)
  • 50 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

Przygotowanie:

Krok 1:

Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą masę. Dobrze jeśli jajka są w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki.

Krok 2:

Następnie, gdy masa będzie puszysta wlej kefir. Ja użyłem wersji bez laktozy, ostatnio staramy się ograniczyć jej spożycie.

Krok 3:

Następnie dodaj olej rośliny lub np. roztopione masło. Wymieszaj mokre składniki do ich połączenia.

Krok 4:

Wsyp pszenną mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. 

Krok 5:

Następnie pancakes smaż bez tłuszczu na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powłoką, do uzyskania ładnego złotego koloru. Możesz użyć małej patelni lub tak jak my wlewać ciasto na środek dużej patelni. Jeśli twoja patelnia jest bardziej wysłużona możesz powierzchnię zwilżyć olejem. Placki podawaj z ulubionymi dodatkami, może być to syrop klonowy, mus owocowy lub np. śmietana.

Amerykański rodowód

Pancakes to nic innego jak amerykańska wersja europejskich naleśników. Robi się ją bardzo podobnie, zamiast mleka używa się gęstszego produktu nabiałowego np. kefiru, jogurtu lub maślanki. Obowiązkowy jest oczywiście środek spulchniający, soda, proszek do pieczenia lub drożdże. Pancakes są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i zyskują na popularności na całym świecie. Klasycznie podaje się je z syropem klonowym, ale dodatki mogą być przeróżne: sos czekoladowy, owoce lub karmel. Z ciekawostek w USA często łączone są z chrupiącym bekonem i słodkim syropem, co dla mnie osobiście jest połączeniem nieco dziwnym.

Pancakes z kefirem polecają się na śniadanie, podwieczorek i kolację. Przepis jest prosty i wielokrotnie wypróbowany. Dodatkowo przygotowany w formie krok po kroku, więc nic Wam nie umknie. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Pankejki bardzo smaczne, obawiałem się smaku sody i proszku, ale zupełnie niepotrzebnie. Idealne na sobotni rytuał śniadaniowy. Mniam!

  2. Przepis idealny! Wszystko się udało i na dodatek są bardzo smaczne 🙂 Dziękuję za ten przepis.

  3. Ja bym powiedziała, że to są racuchy, a nie naleśniki. Fotki smakowite!

Sprawdź również