Składniki
- 1 kg filetów śledziowych w oleju
- 1 duża cebula
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oleju roślinnego
- 50 ml oleju lnianego
- sok z połowy cytryny
- 500 ml mleka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Śledzia namocz w mleku na 4-6 godzin. W misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą. Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż go do sosu musztardowego i marynuj przez co najmniej godzinę