Smaczny śledź w sosie musztardowym to idealna propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Śledź to ryba, która w tym czasie występuje chyba we wszystkich świętujących domach w Polsce. Znam i robię różne sałatki ze śledzia, ale ta jest w czołówce. Uwielbiam musztardę, lubię śledzia, a te dwa składniki w połączeniu tworzą duet idealny.
Smaczny śledź w sosie musztardowym
Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych w oleju
- 1 duża cebula
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 50 ml oleju lnianego
- sok z połowy cytryny
- 500 ml mleka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Śledzia namocz w mleku na 4-6 godzin.
Krok 2:
Następnie w misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą.
Krok 3:
Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dopraw całość solą oraz pieprzem.
Krok 4:
Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż go do sosu musztardowego i marynuj przez co najmniej godzinę.
Podaj np. ze świeżym, pszennym pieczywem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<