X

Czego szukasz?

Przepis
DziczyznaPotrawy mięsne

Jarząbek pieczony

Składniki

  • 1 jarząbek
  • 2 płaty słoniny
  • 2 jagody jałowca
  • 2 kromki bułki pszennej lub pieczywa tostowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sprawionego jarząbka myjemy i osuszamy. Jagody jałowca rozcieramy z solą i nacieramy nimi jarząbka w środku i na zewnątrz. Owijamy go słoniną i obwiązujemy. Brytfankę smarujemy olejem i wkładamy do niej jarząbka. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Polewamy go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Osobno robimy grzanki na maśle. Gdy jarząbek się upiecze (po 40-50 minutach), zdejmujemy nitkę, dzielimy go na pół i podajemy na grzankach, polewamy sosem z pieczenia.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również