Przepis
DziczyznaPotrawy mięsne
Jarząbek pieczony
Składniki
- 1 jarząbek
- 2 płaty słoniny
- 2 jagody jałowca
- 2 kromki bułki pszennej lub pieczywa tostowego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sprawionego jarząbka myjemy i osuszamy. Jagody jałowca rozcieramy z solą i nacieramy nimi jarząbka w środku i na zewnątrz. Owijamy go słoniną i obwiązujemy. Brytfankę smarujemy olejem i wkładamy do niej jarząbka. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Polewamy go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Osobno robimy grzanki na maśle. Gdy jarząbek się upiecze (po 40-50 minutach), zdejmujemy nitkę, dzielimy go na pół i podajemy na grzankach, polewamy sosem z pieczenia.