X

Czego szukasz?

Przepis
DziczyznaPotrawy mięsne

Perliczka duszona

Składniki

  • 1 perliczka (ok. 1 kg)
  • 350 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml koniaku
  • 1 łyżka posiekanych ziół: szałwi, melisy, kolendry, estragonu itp.
  • 100 g masła
  • sól

Sposób przygotowania

Wypatroszoną i oskubaną perliczkę moczymy przez 12 godzin w koniaku, często ją obracając. Następnie mieszamy wybrane, posiekane zioła z solą nacieramy perliczkę od środka i na zewnątrz, i odstawiamy na trzy godziny. W brytfance rozpuszczamy masło i obsmażamy ptaka z wszystkich stron. Dolewamy część wina, przykrywamy i dusimy przez ok. godzinę. Od czasu do czasu dolewamy trochę wina. Gdy jest miękka dzielimy na porcje i podajemy z sosem. Sos można doprawić ziołami, solą, śmietaną lub dodać do niego konfitury z borówek.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również