Przepis
Składniki
- 1 perliczka (ok. 1 kg)
- 350 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml koniaku
- 1 łyżka posiekanych ziół: szałwi, melisy, kolendry, estragonu itp.
- 100 g masła
- sól
Sposób przygotowania
Wypatroszoną i oskubaną perliczkę moczymy przez 12 godzin w koniaku, często ją obracając. Następnie mieszamy wybrane, posiekane zioła z solą nacieramy perliczkę od środka i na zewnątrz, i odstawiamy na trzy godziny. W brytfance rozpuszczamy masło i obsmażamy ptaka z wszystkich stron. Dolewamy część wina, przykrywamy i dusimy przez ok. godzinę. Od czasu do czasu dolewamy trochę wina. Gdy jest miękka dzielimy na porcje i podajemy z sosem. Sos można doprawić ziołami, solą, śmietaną lub dodać do niego konfitury z borówek.