Składniki
- 800 g piersi kurczaka
- 500 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kwaśne jabłko
- 150 ml wywaru ( może być z kostki)
- 2 łyżki przecieru lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- po1 łyżeczce: tymianku i majeranku i skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na tłuszczu, osączamy i odkładamy do miski. Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli, cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym wrzucamy na olej pozostały po obsmażeniu mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, doprawiamy suszonymi lub świeżymi posiekanymi ziołami: tymiankiem i majerankiem. Oczywiście możemy dodać inne zioła według upodobań, np.: oregano, czy bazylię. Po 10 minutach dodajemy obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Mieszamy razem wywar i przecier lub koncentrat pomidorowy, dolewamy do pomidorów i cebuli, wkładamy również mięso i dusimy razem około 15 minut. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem (dobrze jest dodać jeszcze 2 ząbki czosnku i skórkę otartą z cytryny). Dusimy jeszcze przez kilka minut. Podobnie można przyrządzić całego, pokrojonego na części kurczaka lub same udka. Wtedy czas duszenia odpowiednio przedłużamy.