X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPrzekąski na ciepło

Piersi kurczaka duszone w pomidorach

Składniki

  • 800 g piersi kurczaka
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • 150 ml wywaru ( może być z kostki)
  • 2 łyżki przecieru lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • po1 łyżeczce: tymianku i majeranku i skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na tłuszczu, osączamy i odkładamy do miski. Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli, cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym wrzucamy na olej pozostały po obsmażeniu mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, doprawiamy suszonymi lub świeżymi posiekanymi ziołami: tymiankiem i majerankiem. Oczywiście możemy dodać inne zioła według upodobań, np.: oregano, czy bazylię. Po 10 minutach dodajemy obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Mieszamy razem wywar i przecier lub koncentrat pomidorowy, dolewamy do pomidorów i cebuli, wkładamy również mięso i dusimy razem około 15 minut. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem (dobrze jest dodać jeszcze 2 ząbki czosnku i skórkę otartą z cytryny). Dusimy jeszcze przez kilka minut. Podobnie można przyrządzić całego, pokrojonego na części kurczaka lub same udka. Wtedy czas duszenia odpowiednio przedłużamy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również