Chińszczyzna mazowiecka to autorska wariacja kuchni azjatyckiej, stworzona przez Macieja Kuronia na początku lat 90. XX wieku. Danie to łączy lokalne składniki z orientalnymi przyprawami, tworząc wyjątkową kompozycję smaków. Poniżej przedstawiam szczegółowy przepis na to aromatyczne danie.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka lub indyka
150 g pieczarek, boczniaków lub grzybów shiitake
1 słodka papryka
4 świeże pomidory lub 500 g pomidorów z puszki
Pęczek dymki
4 ząbki czosnku
2 pory
2 marchewki
150 g kapusty pekińskiej lub np. słodkiej
20 g świeżego imbiru
150 ml sosu sojowego
50 ml czystej wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub np. kukurydzianej
Sól, chili do smaku
Olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Krok 1: Marynowanie mięsa
Mięso pokrój w paski i zalej marynatą przygotowaną z połowy sosu sojowego, wódki, przeciśniętego czosnku i odrobiny wody (tyle, ile sosu sojowego – około 75 ml). Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz mięso, zachowując marynatę.
Krok 2: Przygotowanie warzyw
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Następnie warzywa pokrój w paski lub plastry: paprykę, pory, marchewkę, kapustę. Imbir obierz i pokrój w cienkie paseczki.
Krok 3: Smażenie mięsa
W woku lub na dużej patelni mocno rozgrzej olej i przesmaż mięso przez 3–4 minuty. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw.
Krok 4: Smażenie warzyw
Olej z patelni odlej, pozostawiając tylko 2–3 łyżki. Ponownie rozgrzej i wrzuć cebulę oraz pory, smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj marchewkę, a po kolejnej minucie paprykę i kapustę. Dodaj imbir, wcześniej usmażone mięso i pokrojone pomidory.
Krok 5: Przygotowanie sosu
W osobnym naczyniu przygotuj sos, mieszając zachowaną marynatę, resztę sosu sojowego i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Można również dodać sok z pomidorów. Następnie wlej sos do woka i podgrzewaj całość na mocnym ogniu przez 2 minuty, mieszając. Na koniec dopraw do smaku solą i chili.
Krok 6: Serwowanie
Danie podawaj z makaronem ryżowym lub ugotowanym ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną dymką.
Chińszczyzna mazowiecka to z pewnością danie, które doskonale łączy smaki kuchni azjatyckiej z polskimi składnikami. Jest bez wątpienia szybkie w przygotowaniu i pełne aromatycznych przypraw. Idealne na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.
Mam nadzieję, że ten przepis na chińszczyznę mazowiecką przypadnie Ci do gustu!
Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram. Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<