n to danie, które łączy w sobie intensywny smak przypraw z delikatnością mięsa drobiowego. Przepis autorstwa Macieja Kuronia to doskonała propozycja na obiad lub kolację, która z pewnością zachwyci domowników i gości.
Skrzydełka na słodko-pikantne Macieja Kuronia
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
ok. 0,5 l soku pomidorowego
1 łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
1 łyżka płatków chilli
warzywko lub vegeta do smaku
ok. 150 ml miodu
kawałek świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Skrzydełka podziel na trzy części, oddzielając końcówki (tzw. “pypcie”), które możesz wykorzystać do przygotowania rosołu.
Krok 2:
Pozostałe części skrzydełek gotuj przez około 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem vegety lub warzywka.
Krok 3:
Po ugotowaniu, ułóż skrzydełka na patelni. Zalej je sokiem pomidorowym wymieszanym z miodem. Możesz dodać trochę wywaru z gotowania skrzydełek, aby wzbogacić smak.
Krok 4:
Następnie dodaj do skrzydełek posiekany czosnek, drobno posiekany świeży imbir, majeranek oraz płatki chilli.
Krok 5:
Smaż skrzydełka na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, a mięso nabierze złocistego koloru i będzie oblepione aromatycznym sosem.
Podsumowanie:
Danie to z pewnością można modyfikować według własnych upodobań, dodając więcej chilli dla ostrzejszego smaku lub więcej miodu dla słodszej wersji. Alternatywnie, skrzydełka można zamarynować w słodkim sosie chilli przez noc i upiec w piekarniku, jednak tradycyjna metoda gotowania i smażenia nadaje mięsu wyjątkową miękkość i głębię smaku.
Dla bardziej orientalnej wersji, zamiast soku pomidorowego można użyć np. soku pomarańczowego, co nada daniu egzotycznego charakteru.
Mam nadzieję, że ten przepis na Skrzydełka na słodko-pikantne Macieja Kuronia przypadnie Ci do gustu!
Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<