DziczyznaPotrawy z grilla
Hamburgery żubrowe
Składniki
- 1/2 kg świeżej grubo mielonej wołowiny stekowej
- 1/4 szklanki żubrówki
- 1 łyżka oleju
- 1 główka czosnku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- kilka plastrów twardego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- bułki
- liście sałaty
- cienkie krążki cebuli
- salsa
- pokrajany świeży pomidor
sos chrzanowy
Sposób przygotowania
Mięso dokładnie wyrabiamy z olejem, żubrówką, drobno posiekanym czosnkiem, i majerankiem, wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Z lodówki wyjmujemy około pół godziny przed pieczeniem aby mięso doszło do temperatury pokojowej. Z masy mięsnej formujemy hamburgery w zależności od wielkości bułek. Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy hamburgery na posmarowany oliwą ruszt. Przewracamy na drugą stronę po 3-4 minutach i układamy na wierzch plasterki sera. Pieczemy jeszcze około 3 do 5 minut (w zależności od upodobań krwistości). W tym samym czasie układamy do grilla (nie w bezposredniej bliskości ognia) posmarowane lekko wodą rozkrojone bułki. Ciepłe bułki smarujemy wewnątrz sosem chrzanowym, nakładamy listek sałaty, hamburgera, przyprawiamy solą i pieprzem, odrobinę salsy, plasterek pomidora i cebuli. Smacznego