Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Wątróbka z grilla
Składniki
- 1/2 kg świeżych wątróbek drobiowych
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 główki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 listki świeżego oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wątróbki przekładając ząbkami czosnku i przesypując rozmarynem wkładamy do miski, mieszamy olej z winem i zalewamy wątróbki, na wierzch układamy oregano, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce około 6 godzin. Wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem (aby wątróbka doszła do temperatury pokojowej) i układamy wraz z czosnkiem na blachę do grilowania (można ułożyć na wysmarowanej olejem folii aluminiowej). Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy na ruszt szczelnie przykrytą folią aluminiową blachę z wątróbkami. Pieczemy około 7 do 10 minut (w zależności od upodobań). Podajemy wraz z upieczonym czosnkiem, przyprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego