X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina

Wątróbka z grilla

Składniki

  • 1/2 kg świeżych wątróbek drobiowych
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 główki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 listki świeżego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Wątróbki przekładając ząbkami czosnku i przesypując rozmarynem wkładamy do miski, mieszamy olej z winem i zalewamy wątróbki, na wierzch układamy oregano, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce około 6 godzin. Wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem (aby wątróbka doszła do temperatury pokojowej) i układamy wraz z czosnkiem na blachę do grilowania (można ułożyć na wysmarowanej olejem folii aluminiowej). Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy na ruszt szczelnie przykrytą folią aluminiową blachę z wątróbkami. Pieczemy około 7 do 10 minut (w zależności od upodobań). Podajemy wraz z upieczonym czosnkiem, przyprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również