Łopatka faszerowana owocami Macieja Kuronia, to pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu obiad, który przypadnie do gustu każdemu z Twoich domowników. Mięso jest delikatne, smaczne, a w połączeniu z suszonymi owocami stanowi duet idealny. Koniecznie wypróbuj ten przepis u siebie w domu i daj znać jak smakowało Wam danie.
Łopatka faszerowana owocami Macieja Kuronia
Składniki:
- 1,5 kg łopatki z kością
- 500 g świeżych śliwek lub np. 250 g suszonych
- 250 g suszonych moreli
- 1 pomarańcza
- 250 g suszonych fig
- 25 ml koniaku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Łopatkę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie mięso oddziel od kości, wyjmij kość, tak żeby w mięsie powstała kieszeń na farsz. Łopatkę natrzyj solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Jeśli masz czas odstaw je na 4-6 godzin.
Krok 2:
Owoce sparz, następnie gotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem koniaku.
Krok 3:
W miejsce po kości włóż ugotowane i odsączone owoce. Całość zwiąż sznurkiem, następnie włóż na 70-90 minut do nagrzanego do 200° piekarnika. Co jakiś czas podlej mięso sokiem z gotowania owoców.
Łopatkę faszerowaną owocami podawaj w towarzystwie np. gotowanych młodych ziemniaków i pieczonych warzyw.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<