X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWielkanocWieprzowina

Łopatka faszerowana owocami Macieja Kuronia

Łopatka faszerowana owocami Macieja Kuronia, to pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu obiad, który przypadnie do gustu każdemu z Twoich domowników. Mięso jest delikatne, smaczne, a w połączeniu z suszonymi owocami stanowi duet idealny. Koniecznie wypróbuj ten przepis u siebie w domu i daj znać jak smakowało Wam danie. 

Łopatka faszerowana owocami Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki z kością 
  • 500 g świeżych śliwek lub np. 250 g suszonych
  • 250 g suszonych moreli
  • 1 pomarańcza
  • 250 g suszonych fig
  • 25 ml koniaku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Łopatkę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie mięso oddziel od kości, wyjmij kość, tak żeby w mięsie powstała kieszeń na farsz. Łopatkę natrzyj solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Jeśli masz czas odstaw je na 4-6 godzin.

Krok 2:

Owoce sparz, następnie gotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem koniaku.

Krok 3:

W miejsce po kości włóż ugotowane i odsączone owoce. Całość zwiąż sznurkiem, następnie włóż na 70-90 minut do nagrzanego do 200° piekarnika. Co jakiś czas podlej mięso sokiem z gotowania owoców.

Łopatkę faszerowaną owocami podawaj w towarzystwie np. gotowanych młodych ziemniaków i pieczonych warzyw. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również