Do faszerowania mięs świątecznych używamy suszonych owoców. Mogą to być śliwki, morele, jabłka. Znakomitymi dodatkami są żurawiny lub borówki, które można podać bardzo wykwintnie, zapiekając je w piekarniku na połówkach gruszek lub jabłek. Do faszerowania bez wątpienia najlepiej nadają się polędwiczki wieprzowe i schab. Ponieważ możemy podawać je na zimno i na gorąco będą idealnym daniem zarówno w Sylwestrowy wieczór, jak i w trakcie Noworocznego obiadu. Zapraszam po przepis na schab faszerowany śliwkami.
Schab faszerowany śliwkami
Składniki:
- 2 kg schabu z kością
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka miodu np. lipowego
Bejca
- 3 łyżki oleju
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 łyżki białego octu winnego
Farsz
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- 100 ml jałowcówki lub np. żubrówki
Przygotowanie:
Krok 1:
Schab umyj, osusz, oddziel od kości, następnie usuń ścięgna. Mięso przetnij wzdłuż, uformuj szeroki, prostokątny płat i rozbij go dłonią.
Krok 2:
Olej wymieszaj z pozostałymi składnikami bejcy. Posmaruj nią mięso z obu stron, a następnie włóż na godzinę do miski z pozostałą bejcą. Kilka razy przewróć mięso w trakcie bejcowania.
Krok 3:
Wyszorowane ziemniaki ugotuj na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedź, ostudź i obierz.
Krok 4:
Przygotuj farsz: śliwki wymocz w żubrówce lub np. jałowcówce. Po dwóch godzinach odsącz i rozłóż je na plastrze mięsa, zwiń i obwiąż białą bawełnianą nicią.
Krok 5:
Roladę włóż do brytfanny, polej olejem i piecz 20 minut w temperaturze 240°. Zmniej temperaturę do 180° i piecz jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Posmaruj wierzch tak podpieczonego mięsa miodem, obłóż podgotowanymi ziemniakami i dopiekaj jeszcze 20 minut.
Na półmisku ułóż mięso pokrojone w grube plastry, a obok niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<