Dania główneWołowina, Cielęcina
Gicz wołowa w papryce Chefa
Idealnie przyrządzona wołowina będzie krucha, delikatna, aromatyczna. Fantastyczne w smaku mięso, które bez wątpienia pokochacie od pierwszego kęsa. Dzisiaj mam dla Was gicz wołową, a dokładnie gicz wołowa w papryce Chefa. Pyszne danie, które nie wymaga Waszego dużego wkładu. Robi się praktycznie samo.
Gicz wołowa w papryce Chefa
Składniki:
- 2 kawałki giczy wołowej (około 1/2 kg)
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3 słodkie papryki np. mix kolorów
- 1 szklanka czystego bulionu warzywnego
- 1 szklanka czystego bulionu wołowego
- 1/2 średniej białej cebuli
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 100 g grzybów portabello (mogą być pieczarki)
- 1/2 główki czosnku
- 1 cała suszona cayenne
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Rozgrzewamy w brytwance łyżkę oliwy, następnie obsmażamy mięso z obu stron, na jasno brązowy kolor.
Krok 2:
Podlewamy na przemian winem i bulionem i dusimy mięso, aż będzie miękkie (około 2 godzin). Na koniec duszenia dodajemy suszoną paprykę i rozmaryn.
Krok 3:
Paprykę kroimy w podłużne paski, następnie cebulę w półtalarki, grzyby na ćwiartki, ząbki czosnku na połowę. Rozgrzewamy na patelni pozostałą oliwę z masłem i dusimy pokrajane warzywa przez około 10 minut. Na koniec dodajemy warzywa do mięsa i dusimy jeszcze razem przez 5 – 10 minut.
Gicz wołowa w papryce podawaj z ryżem lub np. świeżym pieczywem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<