X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Gicz wołowa w papryce Chefa

Idealnie przyrządzona wołowina będzie krucha, delikatna, aromatyczna. Fantastyczne w smaku mięso, które bez wątpienia pokochacie od pierwszego kęsa. Dzisiaj mam dla Was gicz wołową, a dokładnie gicz wołowa w papryce Chefa. Pyszne danie, które nie wymaga Waszego dużego wkładu. Robi się praktycznie samo. 

Gicz wołowa w papryce Chefa

Składniki:

  • 2 kawałki giczy wołowej (około 1/2 kg)
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 słodkie papryki np. mix kolorów
  •  
  • 1 szklanka czystego bulionu warzywnego
  • 1 szklanka czystego bulionu wołowego
  • 1/2 średniej białej cebuli
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 100 g grzybów portabello (mogą być pieczarki)
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 cała suszona cayenne
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

Krok 1:

Rozgrzewamy w brytwance łyżkę oliwy, następnie obsmażamy mięso z obu stron, na jasno brązowy kolor.

Krok 2:

Podlewamy na przemian winem i bulionem i dusimy mięso, aż będzie miękkie (około 2 godzin). Na koniec duszenia dodajemy suszoną paprykę i rozmaryn.

Krok 3:

Paprykę kroimy w podłużne paski, następnie cebulę w półtalarki, grzyby na ćwiartki, ząbki czosnku na połowę. Rozgrzewamy na patelni pozostałą oliwę z masłem i dusimy pokrajane warzywa przez około 10 minut. Na koniec dodajemy warzywa do mięsa i dusimy jeszcze razem przez 5 – 10 minut.

Gicz wołowa w papryce podawaj z ryżem lub np. świeżym pieczywem. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również