Macie swój ulubiony rodzaj sernika? Bo ja nie mam, lubię bez wątpienia wszystkie. Te bardziej puszyste, te bardziej zbite, te z dodatkami, te bez spodu.. i tak mógłbym wymieniać dłuższy czas. Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik mojego taty, sernik wiedeński. Poniżej przepis.
Sernik wiedeński Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg sera np. tłustego
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru
- 150 g masła
- 8 jajek
- bakalie i przyprawy: wanilia, smażona skórka pomarańczowa, np. rodzynki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze zmiel ser dwu – trzykrotnie, możesz kupić już zmielony ser w wiaderku.
Krok 2:
Po drugie utrzyj żółtka z cukrem (można użyć cukru pudru). Dodaj je do sera i ciągle ucieraj, wlej roztopione i schłodzone masło, następnie wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie – rodzynki wcześniej płuczemy i osuszamy.
Krok 3:
Do dobrze wymieszanej masy dodaj ubitą na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp tartą bułką.
Krok 4:
Przelej masę serową do foremki do pieczenia, na koniec posmaruj po wierzchu białkiem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170° przez ok. 80 minut.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.
Witam, ja również mam pytanie o wielkość blaszki.
Pozdrawiam serdecznie
Tortownica o średnicy 24 cm.
Witam, jedna prośba, bo przy ciastach nie podajecie wymiaru blachy, co jest dość istotne, więc moje pytanie brzmi na jaki wymiar blachy/kształt jest to przepis, pozdrawiam.