Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Sernik wiedeński Macieja Kuronia
Macie swój ulubiony rodzaj sernika? Bo ja nie mam, lubię bez wątpienia wszystkie. Te bardziej puszyste, te bardziej zbite, te z dodatkami, te bez spodu.. i tak mógłbym wymieniać dłuższy czas. Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik mojego taty, sernik wiedeński. Poniżej przepis.
Sernik wiedeński Macieja Kuronia
Składniki:
- 1kg sera np. tłustego
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru
- 150 g masła
- 8 jajek
- bakalie i przyprawy: wanilia, smażona skórka pomarańczowa, np. rodzynki
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze zmiel ser dwu – trzykrotnie, możesz kupić już zmielony ser w wiaderku.
Krok 2:
Po drugie utrzyj żółtka z cukrem (można użyć cukru pudru). Dodaj je do sera i ciągle ucieraj, wlej roztopione i schłodzone masło, następnie wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie – rodzynki wcześniej płuczemy i osuszamy.
Krok 3:
Do dobrze wymieszanej masy dodaj ubitą na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp tartą bułką.
Krok 4:
Przelej masę serową do foremki do pieczenia, na koniec posmaruj po wierzchu białkiem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170° przez ok. 80 minut.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.
Witam, jedna prośba, bo przy ciastach nie podajecie wymiaru blachy, co jest dość istotne, więc moje pytanie brzmi na jaki wymiar blachy/kształt jest to przepis, pozdrawiam.