X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1kg sera
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 8 jajek
  • bakalie i przyprawy: wanilia, smażona skórka pomarańczowa, rodzynki

Sposób przyrządzania

Mielimy ser dwu - trzykrotnie. Ucieramy żółtka z cukrem (można użyć cukru pudru).Dodajemy do sera i ciągle ucieramy, wlewamy roztopione i schłodzone masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie – rodzynki wcześniej płuczemy i osuszamy. Do dobrze wymieszanej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy masę serową, smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170° przez ok. 80 minut.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. lukasz

    Witam, jedna prośba, bo przy ciastach nie podajecie wymiaru blachy, co jest dość istotne, więc moje pytanie brzmi na jaki wymiar blachy/kształt jest to przepis, pozdrawiam.

Sprawdź również