X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Sernik wiedeński Macieja Kuronia

Macie swój ulubiony rodzaj sernika? Bo ja nie mam, lubię bez wątpienia wszystkie. Te bardziej puszyste, te bardziej zbite, te z dodatkami, te bez spodu.. i tak mógłbym wymieniać dłuższy czas. Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik mojego taty, sernik wiedeński. Poniżej przepis. 

Sernik wiedeński Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1kg sera np. tłustego
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 8 jajek
  • bakalie i przyprawy: wanilia, smażona skórka pomarańczowa, np. rodzynki

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze zmiel ser dwu – trzykrotnie, możesz kupić już zmielony ser w wiaderku.

Krok 2:

Po drugie utrzyj żółtka z cukrem (można użyć cukru pudru). Dodaj je do sera i ciągle ucieraj, wlej roztopione i schłodzone masło, następnie wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie – rodzynki wcześniej płuczemy i osuszamy.

Krok 3:

Do dobrze wymieszanej masy dodaj ubitą na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp tartą bułką.

Krok 4:

Przelej masę serową do foremki do pieczenia, na koniec posmaruj po wierzchu białkiem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170° przez ok. 80 minut.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam, jedna prośba, bo przy ciastach nie podajecie wymiaru blachy, co jest dość istotne, więc moje pytanie brzmi na jaki wymiar blachy/kształt jest to przepis, pozdrawiam.

Sprawdź również