Przepis
Przetwory
Przecier jabłkowy
Składniki
- 2 kg jabłek
- 500 g cukru (zależnie od „kwaśności” jabłek)
- 8 goździków, pół łyżeczki cynamonu
- skórka starta z 1 cytryny i pomarańczy
Sposób przygotowania
Jabłka myjemy i pieczemy na blasze w temperaturze 200ºC przez 30 minut. Następnie przecieramy je przez sito, doprawiamy cukrem skórką z pomarańczy i cytryny oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Napełniamy musem słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy przez pół godziny w temperaturze 90ºC. W ten sam sposób możemy przygotować np.: gruszki. Poza tym jeśli owoców nie przetrzemy przez sito tylko pokroimy na kawałki lub jeszcze lepiej udusimy w niewielkie ilości wody, to zamiast musu otrzymamy znakomitą bazę do szarlotek, naleśników, czy innych deserów.