Placki i naleśniki
Naleśniki a la Gundel z karmelizowanymi jabłkami
Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dziś pragnę Was zaprosić do kulinarnej podróży, podczas której odkryjemy tajemnice niezwykłych naleśników a la Gundel z karmelizowanymi jabłkami. To połączenie klasyki w nowej odsłonie, które zachwyci Was smakiem i aromatem. Gotowi na kulinarną ucztę? Przygotujcie się na niezapomnianą podróż po smakach i aromatach, które z pewnością oczarują Was i Waszych bliskich!
Naleśniki a la Gundel z karmelizowanymi jabłkami
Składniki:
Naleśniki:
- 500 g mąki pszennej
- 900 ml mleka
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju + do smażenia
Nadzienie:
- 300 g orzechów np. włoskich
- 100 ml miodu pitnego
- 3 łyżki rodzynek
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 100 ml śmietany 30 %
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka:
- 3-4 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku.
Krok 2:
Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub zmiel na konsystencję kaszki manny. W rondelku rozgrzej śmietanę, dodaj rodzynki, następnie wszystkie składniki nadzienia podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadzając masy do wrzenia, odstaw aby ostygła.
Krok 3:
Następnie z mleka, oleju, jajek, mąki, i szczypty soli przygotuj naleśniki. Patelnie posmaruj olejem, smaż naleśniki z obu stron.
Krok 4:
Na koniec obierz jabłka i pokrój w ćwiartki. Na patelni roztop masło, dodaj jabłka, posyp cukrem i cynamonem, wymieszaj. Poczekać, aż cukier się rozpuści i chwilę podsmaż, tak aby jabłka pokryły się karmelem. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, złóż je w trójkąt, smaż z obu stron na rumiano. Podawaj z jabłkami.
Podsumowując mam nadzieję, że placki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej słodkich inspiracji z pewnością znajdziesz >> Deser jogurtowy << >>Placuszki z twarogu z jabłkami<<