X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisy

Najlepsze Eklerki. Przepis krok po kroku.

Eklerki, mam do nich słabość. Zawsze gdy jestem w piekarni, cukierni uśmiechają się do mnie jak szalone. I przyznam, że nie zawsze jestem twarda, czasami ulegam i kupuje…i zajadam. Dlatego też postanowiłam zrobić wersję domową. I wyszła petarda! Koniecznie zróbcie je w domu, ale uprzedzam uzależniają i nie da się skończyć na jednej sztuce. 

NAJLEPSZE EKLERKI – przepis krok po kroku.

Składniki:

KREM:

  • jedno jajko
  • 1 szklanka cukru np. białego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub np. łyżeczka esencji waniliowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

CIASTO:

  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj

POLEWA:

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

Najlepsze Eklerki

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij przygotowanie deseru od ugotowania budyniu. Wymieszaj w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotuj, aż zgęstnieje. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Krok 2:

W czasie gdy stygnie budyń przygotuj ciasto. Zacznij od włączenia piekarnika. Ustaw temperaturę 180°C . W rondlu rozpuść masło w wodzie i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta zwarta masa.

Krok 3:

Lekko przestudzoną masę przełóż do miski, następnie wymieszaj stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć.

Krok 4:

Następnie musisz uformować eklery. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Zwilżyć dłonie w wodzie i uformować z ciasta ruloniki lub np. wycisnąć z rękawa cukierniczego bezpośrednio na papier do pieczenia. Piecz eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 20-25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

Krok 5:

Gdy ciasto się piecze. Dokończ przygotowanie kremu. W misce zmiksuj 200 g masła, stopniowo dodając do niego  przestudzony budyń. Jeśli szukasz dobrego miksera w przyzwoitej cenie ZERKNIJ TU.

Krok 6:

Upieczone eklerki przekrój wzdłuż na pół. Następnie w środek nałóż przygotowany krem. Możesz to zrobić łyżką lub np. rękawem cukierniczym.

Przy okazji mam dla Was dużą promocję -22% na cały zestaw do dekoracji ciast i tortów ZOBACZ DOSTĘPNOŚĆ. Oprócz 24 jednorazowych rękawów cukierniczych, zestaw zawiera miarkę 1l, 3 końcówki ze stali nierdzewnej oraz szpatułkę.

Krok 7:

Wierzch przykryj górną częścią ciasta. Następnie w kąpieli wodnej przygotuj polewę. Eklerki polej czekoladową polewą.

Eklerki. Przepis krok po kroku

Jeśli macie ochotę przygotować coś specjalnego z okazji dnia Babci lub Dziadka , to polecam coś naprawdę pysznego – Eklerki. Wiem, że niektórych przeraża ten deser, ale zapewniam z tego przepisu są banalnie proste i smakują jak z najlepszej cukierni.

Prawdziwy Gruziński przepis. 

Przepis dała nam sąsiadka z Gruzji, Mako. Bardzo jej za to dziękujemy! Ona ten przepis dostała od swojej Cioci Mariny. Mówią, że to przepis oryginalne tamtejsze eklerki. Ale jakoś nie widzę większej różnicy z tymi pochodzącymi z Francji (link). Przyznać jednak muszę, że przepis okazał się rewelacyjny. Prawdziwy kulinarny internacjonał 😉Od pierwszego przygotowania eklerki coraz częściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach.

Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link). Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu 😉

Eklerki to nic trudnego

Przekonaj się z tym przepisem krok po kroku, że eklerki to bez wątpienia nic trudnego. Każdy kto ich spróbuje będzie zachwycony. W końcu po swój ulubiony deser nie będziecie musieli lecieć do cukierni, tylko wykonacie go w domu.

Najlepsze Eklerki

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Mi ciasto wyszło za rzadkie, eklery w piekarniku jeszcze bardziej się rozlały. Dodatkowo nie zmieściłam całego ciasta na jednej blaszce i pierwsza partia po wyjęciu opadła, więc wyglądała jak płaska ciabata. :/
    Krem smaczny ale bardzo słodki, jeśli będę robić jeszcze raz użyje zdecydowanie mniej cukru np. 3/4 szklanki.

  2. Dziekuje za przepis wyszły pyszne polecam wszystkim przepis

  3. A jaki rodzaj mąki jest najlepszy do ciasta parzonego? Robiłam karpatkę z krupczatki. Czy to był dobry pomysł?

  4. Cześć, to znowu ja 🙂 Zakochałam się w tym przepisie i już ze 4-5 razy robiłam eklerki 🙂 Zauważyłam jednak, że zabiera mi to mnóstwo czasu (w kuchni raczej jestem flegmatyczna). Zastanawiam się więc, czy mogę sobie przygotować ciasto dzień wcześniej, odłożyć je np. do lodówki i kolejnego dnia wypiekać z niego eklerki? Pytam o ciasto, bo z kremem już tak robiłam i żeby jeszcze bardziej zoptymalizować swój czas, zastanawiam się czy z ciastem też tak można zrobić. Nie wiem, czy ciasto nie straci jakichś właściwości? A że poza eklerkami nie upiekłam w życiu praktycznie nic, wolę zapytać kogoś bardziej doświadczonego 🙂

  5. Potwierdzam są przepyszne znikają błyskawicznie

  6. Krem nie gęstnieje. Budyń ostygł, zmiksowałam masło i dodawałam stopniowo budyń, który był lekko rzadki (ale robiłam wg przepisu). Mimo miksowania krem ma konsystencję śmietany. Co robię źlę? Jak to poprawić?

  7. Czy mogę prosić o przepis z ilością w gramach? Szklanka szklance nierówna. Ja mam jakieś malutkie szklanki z Ikei i pojęcia nie mam, ile mąki użyć w przepisie.

    • Hej,
      Zazwyczaj robimy w gramach, ale ten przepis dostaliśmy od sąsiadów Gruzinów i nie chcieliśmy nic zmieniać.
      Cukru powinno być 220 g (szklanka)
      A mąki pszennej 90 g (pół szklanki)
      Z resztą dasz sobie radę 🙂

      • Dziś je zrobiłam 😀 Ciasto wyszło świetne! Z budyniem trochę gorzej, bo za rzadki wyszedł. Może dlatego, że nie wystudziłam do końca masy budyniowej przed dodaniem do masła? Po godzinie trzymania gotowych eklerków w lodówce krem już nie wypływał, a ciastka smakują genialnie 😀 Zjadłam od razu 4… Chyba dziś nie zasnę xD

  8. Witam serdecznie 🙂 wyglada przepysznie zamierzam zrobic w weekend 🙂 tylko mam jedno pytanko, ile ma byc cukru waniliowego, ile gram ? 🙂
    Pozdrawiam

  9. A moje nie wyszły do końca Robiłam dwa razy a w środku są jakby niedopieczone – ciasto mokre, kluchowate. Czy może trzeba piec w wyższej temperaturze? A może z termoobiegiem? Piekłam z dwóch różnych mąk. A z domową karpatka raczej nie mam problemu – piekę w 200st bez termo.

    Ps. Krem przepyszny!

  10. Nigdy nie robiłam eklerkoe, bo uważam się za antytalent kulinarny. Zaryzykowałam dla męża na walentynki. Wyszły przepyszne. Normalnie rozpływają się w ustach. Dziękuję 🙂

  11. Do tej pory najlepsze eklerki jakie jadłam to u Pana Sowy ale niech się chowają.
    Z Waszego przepisu są o NIEBO LEPSZE

  12. Zamierzam dzisiaj robić z tym, że mam piekarnik w awarii i zastanawia mnie czy wyjdą na pieczeniu (sam dół) I pytanie jak smakują następnego dnia ?

  13. Świetny przepis, najlepsze domowe eklerki jakie jadlam. Polecam wszystkim 🙂

Sprawdź również