Eklerki. Przepis krok po kroku.
Eklerki. Składniki:
Krem:
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 200 g masła
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jaj
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
Zacznij przygotowanie deseru od ugotowania budyniu. Wymieszaj w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotuj, aż zgęstnieje. Następnie odstaw do przestygnięcia.
W czasie gdy stygnie budyń przygotuj ciasto. Zacznij od włączenia piekarnika. Ustaw temperaturę 180°C . W rondlu rozpuść masło w wodzie i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta zwarta masa.
Lekko przestudzoną masę przełóż do miski i wymieszaj stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć.
Następnie musisz uformować eklery. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Zwilżyć dłonie w wodzie i uformować z ciasta ruloniki lub wycisnąć z rękawa cukierniczego bezpośrednio na papier do pieczenia. Piecz eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 20-25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.
Gdy ciasto się piecze. Dokończ przygotowanie kremu. W misce zmiksuj 200 g masła, stopniowo dodając do niego przestudzony budyń. Jeżeli szukasz dobrego miksera w przyzwoitej cenie ZERKNIJ TU. Upieczone eklerki przekrój wzdłuż na pół. W środek nałóż przygotowany krem. Możesz to zrobić łyżką lub tak jak ja rękawem cukierniczym. Przy okazji mam dla Was dużą promocję -22% na cały zestaw do dekoracji ciast i tortów ZOBACZ DOSTĘPNOŚĆ. Oprócz 24 jednorazowych rękawów cukierniczych, zestaw zawiera miarkę 1l, 3 końcówki ze stali nierdzewnej oraz szpatułkę. Wierzch przykryj górną częścią ciasta. W kąpieli wodnej przygotuj polewę. Eklerki polej czekoladową polewą.
SMACZNEGO!
Eklerki. Przepis krok po kroku
Jeśli macie ochotę przygotować coś specjalnego z okazji dnia Babci lub Dziadka , to polecam coś naprawdę pysznego – Eklerki.Wiem, że niektórych przeraża ten deser, ale zapewniam z tego przepisu są banalnie proste i smakują jak z najlepszej cukierni.
Prawdziwy Gruziński przepis.
Przepis dała nam sąsiadka z Gruzji, Mako. Bardzo jej za to dziękujemy! Ona ten przepis dostała od swojej Cioci Mariny. Mówią, że to przepis oryginalne tamtejsze eklerki. Ale jakoś nie widzę większej różnicy z tymi pochodzącymi z Francji (link). Przyznać jednak muszę, że przepis okazał się rewelacyjny. Prawdziwy kulinarny internacjonał 😉Od pierwszego przygotowania eklerki coraz częściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach.
Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link). Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu 😉
Eklerki to nic trudnego
Przekonaj się z tym przepisem krok po kroku, że eklerki to nic trudnego. Każdy kto ich spróbuje będzie zachwycony. W końcu po swój ulubiony deser nie będziecie musieli lecieć do cukierni, tylko wykonacie go w domu.
W razie pytań piszcie komentarze, będziemy z Bogusią na nie na bieżąco odpowiadać😊
SMACZNEGO!!!
A moje nie wyszły do końca Robiłam dwa razy a w środku są jakby niedopieczone – ciasto mokre, kluchowate. Czy może trzeba piec w wyższej temperaturze? A może z termoobiegiem? Piekłam z dwóch różnych mąk. A z domową karpatka raczej nie mam problemu – piekę w 200st bez termo.
Ps. Krem przepyszny!
Ela, a może za szybko wyciągasz je z piekarnika, ja też miała taką sytuację jak się raz śpieszyłam, że wyjęłam je za szybko i opadły.
Nigdy nie robiłam eklerkoe, bo uważam się za antytalent kulinarny. Zaryzykowałam dla męża na walentynki. Wyszły przepyszne. Normalnie rozpływają się w ustach. Dziękuję 🙂
Magdalena, bardzo się cieszę, że eklerki się udały. Polecam inne nasze przepisy krok po kroku, z którymi gotowanie jest o wiele prostsze!
Cieszy nas kiedy osoby nie przekonane o swoim talencie kulinarnym odkrywają go nagle w sobie.
Trzymaj tak dalej i korzystaj z naszych przepisów. W razie pytań lub wątpliwości pisz, zawsze chętnie podpowiemy 🙂
Pozdrawiamy
Do tej pory najlepsze eklerki jakie jadłam to u Pana Sowy ale niech się chowają.
Z Waszego przepisu są o NIEBO LEPSZE
Ania,
Bardzo nam miło, Bogusia aż zrobiła się czerwona 🙂
A Robertowi przekażę twoje słowa 😉
Ile wychodzi z takiej porcji eklerków
Paulina,
Około 10-12
Zamierzam dzisiaj robić z tym, że mam piekarnik w awarii i zastanawia mnie czy wyjdą na pieczeniu (sam dół) I pytanie jak smakują następnego dnia ?
Milka,
Ciasto parzone do eklerek jest newralgicznym ciastem, więc nie radziłbym tylko na trybie „dół”.
Jak smakują następnego dnia? Pewnie rewelacyjnie, nigdy u nas tyle nie leżały 😉
Świetny przepis, najlepsze domowe eklerki jakie jadlam. Polecam wszystkim 🙂
Ilona,
Nasz ulubiony.
Dziękuję za komentarz
Jaka mąka do budyniu?
Mąka pszenna. Już dopisuje na stronie.