X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisy

Najlepsze Eklerki. Przepis krok po kroku.

Eklerki. Przepis krok po kroku.

 
Eklerki. Składniki: 

 

 

Krem:

 

  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

 

Ciasto:

 

  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj

 

Polewa:

 

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

 

Zacznij przygotowanie deseru od ugotowania budyniu. Wymieszaj w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotuj, aż zgęstnieje. Następnie odstaw do przestygnięcia. 

 

W czasie gdy stygnie budyń przygotuj ciasto. Zacznij od włączenia piekarnika. Ustaw temperaturę 180°C . W rondlu rozpuść masło w wodzie i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta zwarta masa. 

 

Lekko przestudzoną masę przełóż do miski i wymieszaj stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć. 

 

Następnie musisz uformować eklery. Możesz  to zrobić na dwa sposoby. Zwilżyć dłonie w wodzie i uformować z ciasta ruloniki lub wycisnąć z rękawa cukierniczego bezpośrednio na papier do pieczenia. Piecz eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 20-25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. 

 

Gdy ciasto się piecze. Dokończ przygotowanie kremu. W misce zmiksuj 200 g masła, stopniowo dodając do niego  przestudzony budyń. Jeżeli szukasz dobrego miksera w przyzwoitej cenie ZERKNIJ TU. Upieczone eklerki przekrój wzdłuż na pół. W środek nałóż przygotowany krem. Możesz to zrobić łyżką lub tak jak ja rękawem cukierniczym. Przy okazji mam dla Was dużą promocję -22% na cały zestaw do dekoracji ciast i tortów ZOBACZ DOSTĘPNOŚĆ. Oprócz 24 jednorazowych rękawów cukierniczych, zestaw zawiera miarkę 1l, 3 końcówki ze stali nierdzewnej oraz szpatułkę. Wierzch przykryj górną częścią ciasta. W kąpieli wodnej przygotuj polewę.  Eklerki polej czekoladową polewą. 

 

SMACZNEGO! 

 

Eklerki. Przepis krok po kroku

 

Jeśli macie ochotę przygotować coś specjalnego z okazji dnia Babci lub Dziadka , to polecam coś naprawdę pysznego – Eklerki.Wiem, że niektórych przeraża ten deser, ale zapewniam z tego przepisu są banalnie proste i smakują jak z najlepszej cukierni.

 

Prawdziwy Gruziński przepis. 

 

Przepis dała nam sąsiadka z Gruzji, Mako. Bardzo jej za to dziękujemy! Ona ten przepis dostała od swojej Cioci Mariny. Mówią, że to przepis oryginalne tamtejsze eklerki. Ale jakoś nie widzę większej różnicy z tymi pochodzącymi z Francji (link). Przyznać jednak muszę, że przepis okazał się rewelacyjny. Prawdziwy kulinarny internacjonał 😉Od pierwszego przygotowania eklerki coraz częściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach.

 

Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link). Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu 😉

 

Eklerki to nic trudnego

 

Przekonaj się z tym przepisem krok po kroku, że eklerki to nic trudnego. Każdy kto ich spróbuje będzie zachwycony. W końcu po swój ulubiony deser nie będziecie musieli lecieć do cukierni, tylko wykonacie go w domu.

W razie pytań piszcie komentarze, będziemy z Bogusią na nie na bieżąco odpowiadać😊

 

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ela

    A moje nie wyszły do końca Robiłam dwa razy a w środku są jakby niedopieczone – ciasto mokre, kluchowate. Czy może trzeba piec w wyższej temperaturze? A może z termoobiegiem? Piekłam z dwóch różnych mąk. A z domową karpatka raczej nie mam problemu – piekę w 200st bez termo.

    Ps. Krem przepyszny!

    • Bogumiła Kuroń

      Ela, a może za szybko wyciągasz je z piekarnika, ja też miała taką sytuację jak się raz śpieszyłam, że wyjęłam je za szybko i opadły.

  2. Magdalena

    Nigdy nie robiłam eklerkoe, bo uważam się za antytalent kulinarny. Zaryzykowałam dla męża na walentynki. Wyszły przepyszne. Normalnie rozpływają się w ustach. Dziękuję 🙂

    • Jakub Kuroń

      Magdalena, bardzo się cieszę, że eklerki się udały. Polecam inne nasze przepisy krok po kroku, z którymi gotowanie jest o wiele prostsze!

    • Jakub Kuroń

      Cieszy nas kiedy osoby nie przekonane o swoim talencie kulinarnym odkrywają go nagle w sobie.
      Trzymaj tak dalej i korzystaj z naszych przepisów. W razie pytań lub wątpliwości pisz, zawsze chętnie podpowiemy 🙂

      Pozdrawiamy

  3. Ania

    Do tej pory najlepsze eklerki jakie jadłam to u Pana Sowy ale niech się chowają.
    Z Waszego przepisu są o NIEBO LEPSZE

    • Jakub Kuroń

      Ania,

      Bardzo nam miło, Bogusia aż zrobiła się czerwona 🙂

      A Robertowi przekażę twoje słowa 😉

  4. Paulina

    Ile wychodzi z takiej porcji eklerków

    • Jakub Kuroń

      Paulina,

      Około 10-12

  5. Milka

    Zamierzam dzisiaj robić z tym, że mam piekarnik w awarii i zastanawia mnie czy wyjdą na pieczeniu (sam dół) I pytanie jak smakują następnego dnia ?

    • Jakub Kuroń

      Milka,

      Ciasto parzone do eklerek jest newralgicznym ciastem, więc nie radziłbym tylko na trybie „dół”.
      Jak smakują następnego dnia? Pewnie rewelacyjnie, nigdy u nas tyle nie leżały 😉

  6. Ilona

    Świetny przepis, najlepsze domowe eklerki jakie jadlam. Polecam wszystkim 🙂

    • Jakub Kuroń

      Ilona,

      Nasz ulubiony.

      Dziękuję za komentarz

  7. Natalia

    Jaka mąka do budyniu?

    • Bogumiła Kuroń

      Mąka pszenna. Już dopisuje na stronie.

Sprawdź również