Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisy
Najlepsze Eklerki. Przepis krok po kroku.
Eklerki, mam do nich słabość. Zawsze gdy jestem w piekarni, cukierni uśmiechają się do mnie jak szalone. I przyznam, że nie zawsze jestem twarda, czasami ulegam i kupuje…i zajadam. Dlatego też postanowiłam zrobić wersję domową. I wyszła petarda! Koniecznie zróbcie je w domu, ale uprzedzam uzależniają i nie da się skończyć na jednej sztuce.
NAJLEPSZE EKLERKI – przepis krok po kroku.
Składniki:
KREM:
- jedno jajko
- 1 szklanka cukru np. białego
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub np. łyżeczka esencji waniliowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 200 g masła
CIASTO:
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jaj
POLEWA:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
Najlepsze Eklerki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij przygotowanie deseru od ugotowania budyniu. Wymieszaj w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotuj, aż zgęstnieje. Następnie odstaw do przestygnięcia.
Krok 2:
W czasie gdy stygnie budyń przygotuj ciasto. Zacznij od włączenia piekarnika. Ustaw temperaturę 180°C . W rondlu rozpuść masło w wodzie i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta zwarta masa.
Krok 3:
Lekko przestudzoną masę przełóż do miski, następnie wymieszaj stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć.
Krok 4:
Następnie musisz uformować eklery. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Zwilżyć dłonie w wodzie i uformować z ciasta ruloniki lub np. wycisnąć z rękawa cukierniczego bezpośrednio na papier do pieczenia. Piecz eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 20-25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.
Krok 5:
Gdy ciasto się piecze. Dokończ przygotowanie kremu. W misce zmiksuj 200 g masła, stopniowo dodając do niego przestudzony budyń. Jeśli szukasz dobrego miksera w przyzwoitej cenie ZERKNIJ TU.
Krok 6:
Upieczone eklerki przekrój wzdłuż na pół. Następnie w środek nałóż przygotowany krem. Możesz to zrobić łyżką lub np. rękawem cukierniczym.
Przy okazji mam dla Was dużą promocję -22% na cały zestaw do dekoracji ciast i tortów ZOBACZ DOSTĘPNOŚĆ. Oprócz 24 jednorazowych rękawów cukierniczych, zestaw zawiera miarkę 1l, 3 końcówki ze stali nierdzewnej oraz szpatułkę.
Krok 7:
Wierzch przykryj górną częścią ciasta. Następnie w kąpieli wodnej przygotuj polewę. Eklerki polej czekoladową polewą.
Eklerki. Przepis krok po kroku
Jeśli macie ochotę przygotować coś specjalnego z okazji dnia Babci lub Dziadka , to polecam coś naprawdę pysznego – Eklerki. Wiem, że niektórych przeraża ten deser, ale zapewniam z tego przepisu są banalnie proste i smakują jak z najlepszej cukierni.
Prawdziwy Gruziński przepis.
Przepis dała nam sąsiadka z Gruzji, Mako. Bardzo jej za to dziękujemy! Ona ten przepis dostała od swojej Cioci Mariny. Mówią, że to przepis oryginalne tamtejsze eklerki. Ale jakoś nie widzę większej różnicy z tymi pochodzącymi z Francji (link). Przyznać jednak muszę, że przepis okazał się rewelacyjny. Prawdziwy kulinarny internacjonał 😉Od pierwszego przygotowania eklerki coraz częściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach.
Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link). Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu 😉
Eklerki to nic trudnego
Przekonaj się z tym przepisem krok po kroku, że eklerki to bez wątpienia nic trudnego. Każdy kto ich spróbuje będzie zachwycony. W końcu po swój ulubiony deser nie będziecie musieli lecieć do cukierni, tylko wykonacie go w domu.
Najlepsze Eklerki
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Mi ciasto wyszło za rzadkie, eklery w piekarniku jeszcze bardziej się rozlały. Dodatkowo nie zmieściłam całego ciasta na jednej blaszce i pierwsza partia po wyjęciu opadła, więc wyglądała jak płaska ciabata. :/
Krem smaczny ale bardzo słodki, jeśli będę robić jeszcze raz użyje zdecydowanie mniej cukru np. 3/4 szklanki.
Dziekuje za przepis wyszły pyszne polecam wszystkim przepis
Super przepis! Polecam!
A jaki rodzaj mąki jest najlepszy do ciasta parzonego? Robiłam karpatkę z krupczatki. Czy to był dobry pomysł?
Klasyczna mąką pszenna lub tortowa będzie ok. Krupczatka jak na mój rozum nie jest najlepszym wyborem.
Ok. Dziękuję. Gdzieś źle doczytałam jednak…
Ale teraz juz wiem kogo spytać!!
Cześć, to znowu ja 🙂 Zakochałam się w tym przepisie i już ze 4-5 razy robiłam eklerki 🙂 Zauważyłam jednak, że zabiera mi to mnóstwo czasu (w kuchni raczej jestem flegmatyczna). Zastanawiam się więc, czy mogę sobie przygotować ciasto dzień wcześniej, odłożyć je np. do lodówki i kolejnego dnia wypiekać z niego eklerki? Pytam o ciasto, bo z kremem już tak robiłam i żeby jeszcze bardziej zoptymalizować swój czas, zastanawiam się czy z ciastem też tak można zrobić. Nie wiem, czy ciasto nie straci jakichś właściwości? A że poza eklerkami nie upiekłam w życiu praktycznie nic, wolę zapytać kogoś bardziej doświadczonego 🙂
Potwierdzam są przepyszne znikają błyskawicznie
Krem nie gęstnieje. Budyń ostygł, zmiksowałam masło i dodawałam stopniowo budyń, który był lekko rzadki (ale robiłam wg przepisu). Mimo miksowania krem ma konsystencję śmietany. Co robię źlę? Jak to poprawić?
Wstaw krem do lodówki. Zgęstnieje. Latem czasem tak się dzieje gdy mamy wysokie temperatury.
Czy mogę prosić o przepis z ilością w gramach? Szklanka szklance nierówna. Ja mam jakieś malutkie szklanki z Ikei i pojęcia nie mam, ile mąki użyć w przepisie.
Hej,
Zazwyczaj robimy w gramach, ale ten przepis dostaliśmy od sąsiadów Gruzinów i nie chcieliśmy nic zmieniać.
Cukru powinno być 220 g (szklanka)
A mąki pszennej 90 g (pół szklanki)
Z resztą dasz sobie radę 🙂
Dziś je zrobiłam 😀 Ciasto wyszło świetne! Z budyniem trochę gorzej, bo za rzadki wyszedł. Może dlatego, że nie wystudziłam do końca masy budyniowej przed dodaniem do masła? Po godzinie trzymania gotowych eklerków w lodówce krem już nie wypływał, a ciastka smakują genialnie 😀 Zjadłam od razu 4… Chyba dziś nie zasnę xD
Latem gdy jest gorąco ktemy z masłem tak szybko nie tężeją. Dobrze jest przed włożeniem kremu do eklerek trochę go schłodzić w lodówce.
Witam serdecznie 🙂 wyglada przepysznie zamierzam zrobic w weekend 🙂 tylko mam jedno pytanko, ile ma byc cukru waniliowego, ile gram ? 🙂
Pozdrawiam
1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej.
A moje nie wyszły do końca Robiłam dwa razy a w środku są jakby niedopieczone – ciasto mokre, kluchowate. Czy może trzeba piec w wyższej temperaturze? A może z termoobiegiem? Piekłam z dwóch różnych mąk. A z domową karpatka raczej nie mam problemu – piekę w 200st bez termo.
Ps. Krem przepyszny!
Ela, a może za szybko wyciągasz je z piekarnika, ja też miała taką sytuację jak się raz śpieszyłam, że wyjęłam je za szybko i opadły.
Nigdy nie robiłam eklerkoe, bo uważam się za antytalent kulinarny. Zaryzykowałam dla męża na walentynki. Wyszły przepyszne. Normalnie rozpływają się w ustach. Dziękuję 🙂
Magdalena, bardzo się cieszę, że eklerki się udały. Polecam inne nasze przepisy krok po kroku, z którymi gotowanie jest o wiele prostsze!
Cieszy nas kiedy osoby nie przekonane o swoim talencie kulinarnym odkrywają go nagle w sobie.
Trzymaj tak dalej i korzystaj z naszych przepisów. W razie pytań lub wątpliwości pisz, zawsze chętnie podpowiemy 🙂
Pozdrawiamy
Do tej pory najlepsze eklerki jakie jadłam to u Pana Sowy ale niech się chowają.
Z Waszego przepisu są o NIEBO LEPSZE
Ania,
Bardzo nam miło, Bogusia aż zrobiła się czerwona 🙂
A Robertowi przekażę twoje słowa 😉
Ile wychodzi z takiej porcji eklerków
Paulina,
Około 10-12
Zamierzam dzisiaj robić z tym, że mam piekarnik w awarii i zastanawia mnie czy wyjdą na pieczeniu (sam dół) I pytanie jak smakują następnego dnia ?
Milka,
Ciasto parzone do eklerek jest newralgicznym ciastem, więc nie radziłbym tylko na trybie „dół”.
Jak smakują następnego dnia? Pewnie rewelacyjnie, nigdy u nas tyle nie leżały 😉
Świetny przepis, najlepsze domowe eklerki jakie jadlam. Polecam wszystkim 🙂
Ilona,
Nasz ulubiony.
Dziękuję za komentarz
Jaka mąka do budyniu?
Mąka pszenna. Już dopisuje na stronie.