X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • sól, szczypta cukru
Bejca
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka tymianku
  • po 1 łyżeczce: pieprzu ziołowego, czarnego i soli ziołowej
  • 5 ząbków czosnku
Masło ziołowe
  • 100 g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • po 1 łyżce posiekanej zieleniny: koperku, szczypiorku i natki pietruszki
  • pół łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

Trudno jest w naszych polskich warunkach przygotować dobrą wołowinę z grilla. Tak już jest, że krwiste steki i befsztyki z grilla są specjalnością amerykańską. Smaży się je ze specjalnie hodowanych zwierząt. Wołowina jest delikatna i smaczna. W naszej można pozostawić całe uzębienie, ale nic to, wiadomo, że jest jeszcze polędwica, a jak polędwica to befsztyczek: Powiada robaczek:
"I dziadek, i babka, I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka, A ja już nie mogę! Już dosyć! Już basta! Mam chęć na befsztyczek!" I poszedł do miasta.(€Ś)
 Polędwicę kroimy na plastry grubości około 5 cm. Plastry mięsa rozbijamy lekko dłonią. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki bejcy, nacieramy plastry mięsa i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki masła ziołowego dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Befsztyki opiekamy na grillu od 3 do 5 minut z każdej strony. Gdy na powierzchni ukazuje się krew, przewracamy na drugą stronę. Możemy podać z ziemniakami i brokułami, lub grzankami i przygotowanymi wcześniej sosami i surówkami. Na każdym befsztyku kładziemy krążek ziołowego masła. Tak przygotowane befsztyki możemy też usmażyć na patelni.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również