Polędwica wołowa to bardzo delikatne i chude mięso. Świetnie smakuje w formie befsztyku i właśnie na to danie mam dla Was dzisiaj przepis. Befsztyk z grilla to fantastyczna propozycja podania polędwicy wołowej. Koniecznie wypróbujcie na najbliższym rodzinnym grillowaniu.
Befsztyk Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- sól, szczypta cukru
Bejca
- 6 łyżek oliwy lub np. oleju
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- po 1 łyżeczce: pieprzu ziołowego, czarnego i soli ziołowej
- 5 ząbków czosnku
Masło ziołowe
- 100 g masła
- 6 ząbków czosnku
- po 1 łyżce posiekanej zieleniny: koperku, szczypiorku i natki pietruszki
- pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1:
Polędwicę pokrój na plastry grubości około 5 cm, następnie mięso rozbij lekko dłonią.
Krok 2:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki bejcy, następnie natrzyj nią plastry mięsa i odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3:
Wszystkie składniki masła ziołowego dokładnie wymieszaj, następnie wstaw do lodówki.
Krok 4:
Befsztyki opiekaj na grillu od 3 do 5 minut z każdej strony. Gdy na powierzchni ukażę się krew, przewróć mięso na drugą stronę.
Proponuje podać befsztyki z ziemniakami i brokułami, lub np. grzankami i przygotowanymi wcześniej sosami i surówkami. Na każdym befsztyku połóż krążek ziołowego masła.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<