X

Czego szukasz?

Przepis

Polędwica wołowa to bardzo delikatne i chude mięso. Świetnie smakuje w formie befsztyku i właśnie na to danie mam dla Was dzisiaj przepis. Befsztyk z grilla to fantastyczna propozycja podania polędwicy wołowej. Koniecznie wypróbujcie na najbliższym rodzinnym grillowaniu. 

Befsztyk Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • sól, szczypta cukru
Bejca
  • 6 łyżek oliwy lub np. oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • po 1 łyżeczce: pieprzu ziołowego, czarnego i soli ziołowej
  • 5 ząbków czosnku
Masło ziołowe
  • 100 g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • po 1 łyżce posiekanej zieleniny: koperku, szczypiorku i natki pietruszki
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1:

Polędwicę pokrój na plastry grubości około 5 cm, następnie mięso rozbij lekko dłonią.

Krok 2:

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki bejcy, następnie natrzyj nią plastry mięsa i odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3:

Wszystkie składniki masła ziołowego dokładnie wymieszaj, następnie wstaw do lodówki.

Krok 4:

Befsztyki opiekaj na grillu od 3 do 5 minut z każdej strony. Gdy na powierzchni ukażę się krew, przewróć mięso na drugą stronę.

Proponuje podać befsztyki z ziemniakami i brokułami, lub np. grzankami i przygotowanymi wcześniej sosami i surówkami. Na każdym befsztyku połóż krążek ziołowego masła. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook 

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również