Omlety i jajecznicePotrawy z mąki i jaj
Omlet ze szpinakiem
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka mrożonego szpinaku
- pół posiekanego ząbku czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- ew. zasmażka z 1 łyżeczki mąki i 1 łyżki mleka lub 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania
Szpinak rozmrażamy i odcedzamy. Jeśli jest świeży, to po opłukaniu wrzucamy go do wrzątku i gotujemy 4-5 minut, odcedzamy i siekamy. Jaja roztrzepujemy trzepaczką.
Sposób I: Posiekany, utarty z solą czosnek i szpinak mieszamy z masą jajeczną. Masło rozgrzewamy na patelni, a gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną ze szpinakiem. Smażymy w pierwszej fazie na dużym ogniu, potem ogień zmniejszamy. Delikatnie mieszamy wierzch, a gdy spód jest już ścięty podnosimy łopatką brzegi, żeby płynna masa z wierzchu spływała pod spód i również się ścięła. Na koniec składamy omlet na pół i po minucie zsuwamy na talerz.
Sposób II: Przygotowujemy czysty omlet i pod koniec nakładamy farsz ze szpinaku, czosnku i zasmażki, czy łyżki śmietany. Omlet składamy na pół i zsuwamy na talerz