Dania główneTarty, quiche i zapiekanki
Quiche z wędzoną makrelą, pomidorem i ziołami
Quiche to nic innego jak słony placek z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego śmietanowo – jajeczną masą. Danie idealne zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. A wariacji smakowych tej potrawy bez wątpienia można stworzyć tysiące, z mięsem, z warzywami, z rybą. Quiche z wędzoną makrelą, pomidorem i ziołami to mój pomysł na to danie. Na koniec poproszę Was o informację zwrotną jak Wam danie smakowało.
Quiche z wędzoną makrelą, pomidorem i ziołami
Składniki:
Ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Farsz:
- 1 wędzona makrela obrana z ości i skóry
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajko
- 2 żółtko
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- ew. garść startego żółtego sera np. gouda
Przygotowanie:
Krok 1:
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, następnie sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Krok 2:
W tym czasie zajmij się farszem. Na patelni rozgrzej olej. Następnie przesmaż cebulę pokrojoną w pół plastry. Kiedy będzie lekko rumiana dodaj czosnek pokrojony w plastry. Smaż jeszcze 2 minuty i odstaw do wystygnięcia.
Krok 3:
Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Ponakłuwaj widelcem. Następnie jajko i żółtko roztrzep lekko ze śmietanką, za pomocą rózgi. Przypraw solą i pieprzem, a na koniec rozsmaruj na cieście.
Krok 4:
Ułóż porwane kawałki makreli, następnie przesmażoną cebulę z czosnkiem. Posyp koperkiem, szczypiorkiem oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Piecz 20-25 minut w 180 ° C.
Danie podawaj na ciepło z dodatkiem np. sałatki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<