Składniki
Ciasto:
- 50 dag mąki tortowej
- 25 dag masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 50 dag tłustego białego sera
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół kostki masła
- puszka brzoskwiń
Wierzch
- 6 białek
- 3 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1.Masło utrzeć z cukrem , pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku.
2. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części
3.Jedną częścią wylepić formę, z drugą owinąć w folię i na 2 godziny wstawić do lodówki
4.Dwukrotnie zemleć ser
5.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami i wciąż ucierając porcjami dodawać ser.
6.Wymieszać masę z proszkiem budyniowym. 7.Brzoskwinie osączyć z zalewy
8.Rozsmarować masę serową na cieście i ułożyć na niej połówki brzoskwiń.
9.Z białek ubić sztywną pianą, pod koniec ubijania dodać cukier.
10.Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach.
11.Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na warstwę piany.
12.Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 – 190 st. C