Przekąski na zimno
Mus z wątróbki
Składniki
- 400 g wątróbki z drobiu
- 100 ml wywaru (może być z kostki)
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 125 ml madery lub tokaju
- 100 g masła
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wątróbkę oczyszczamy i zalewamy mlekiem. Po godzinie osączamy wątróbkę i smażymy na łyżce masła, potem wątróbkę miksujemy lub przecieramy przez sito, ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę. Kremówkę ubijamy, żelatynę moczymy w łyżce zimnej wody. Łączymy masę z wątróbki z bitą śmietaną i połową madery. Doprawiamy masę solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Gotujemy wywar i dodajemy do niego napęczniałą żelatynę, mieszamy dopóki się nie rozpuści, dolewamy resztę madery i pozostawiamy do ostudzenia. Formę lub foremki polewamy galaretką, tak żeby pokryła ona dno i boki. Wkładamy foremki do lodówki. Pozostałą galaretę mieszamy z masa z wątróbki. Gdy galaretka w foremkach stężeje nakładamy do nich mus i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce. Przed wyjęciem z formy schłodzonego musu zanurzamy formę na chwilę we wrzątku i przez odwrócenie formy wykładamy mus na talerz, półmisek lub talerzyki. Dekorujemy.