Przepis
Składniki
- 600 g łopatki wieprzowej
- 5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Łopatkę gotuj przez 30-40 minut, odstaw do wystudzenia. Ostudzone mięso zmiel w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. 1,5 kg ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę. Resztę ziemniakow obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij je dokładnie przez ścierkę, gazę z nadmiaru soku. Zmieszaj obydwa rodzaje ziemniaków z mąką i dopraw solą. Farsz przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Z masy ziemniaczanej uformuj kulki o średnicy 7 cm i rozpłaszcz je w dłoni. Na środek nałóż farsz mięsny i zalep boki. Nadaj im kształt ceppelina. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzucaj kartacze. Gotowe są 10 minut po wypłynięciu. Podawaj polane tłuszczem z cebulą i boczkiem.
To jest pycha, ale u nas pod inną nazwą
Hej,
wydaje mi się, że w przepisie na 0,6kg mięsa 5kg ziemniaków to trochę za dużo
Też mi się tak wydawało, ale wyszło idealnie 🙂
Ten przepis to na ile sztuk?
Koło 20 szt
ja robie inaczej gotuje dwa kilo ziemniakow przeciskam przez praskescieram ze cztery ziemniaki klade na stko sciekna dokladam do gotowanych i sypie make ziemniaczany mieszam ciast musi byc takie twardziejsze dobre pyzy
Stefania,
Również brzmi pysznie 🙂
Wypróbujemy ten sposób.
Pozdrawiamy!!!
Witam Mistrza 🙂
Wszystko ok ale mięso należy siekać a nie mielić a kartacze gotować w wywarze z mięsa i będzie ok
Pozdrawiam serdecznie mojego guru i jego śp pamięci Tatę którego każdy przepis na polskie potrawy jest dobrze trafiony <3 .
Zofka,
Dziękuję za cenne uwagi 🙂
Pozdrawiam serdecznie wiernego fana rodziny Kuroniów 🙂