X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniakówWieprzowina

Kartacze z mięsem ( Pyzy, kołduny, cepeliny, byki )

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Łopatkę gotuj przez 30-40 minut, odstaw do wystudzenia. Ostudzone mięso zmiel w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. 1,5 kg ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę. Resztę ziemniakow obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij je dokładnie przez ścierkę, gazę z nadmiaru soku. Zmieszaj obydwa rodzaje ziemniaków z mąką i dopraw solą.  Farsz przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Z masy ziemniaczanej uformuj kulki o średnicy 7 cm i rozpłaszcz je w dłoni. Na środek nałóż farsz mięsny i zalep boki. Nadaj im kształt ceppelina. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzucaj kartacze. Gotowe są 10 minut po wypłynięciu. Podawaj polane tłuszczem z cebulą i boczkiem.

 
 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Hej,
    wydaje mi się, że w przepisie na 0,6kg mięsa 5kg ziemniaków to trochę za dużo

  2. ja robie inaczej gotuje dwa kilo ziemniakow przeciskam przez praskescieram ze cztery ziemniaki klade na stko sciekna dokladam do gotowanych i sypie make ziemniaczany mieszam ciast musi byc takie twardziejsze dobre pyzy

  3. Witam Mistrza 🙂
    Wszystko ok ale mięso należy siekać a nie mielić a kartacze gotować w wywarze z mięsa i będzie ok
    Pozdrawiam serdecznie mojego guru i jego śp pamięci Tatę którego każdy przepis na polskie potrawy jest dobrze trafiony <3 .

Sprawdź również