X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniakówWieprzowina

Kartacze z mięsem ( Pyzy, kołduny, cepeliny, byki )

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Łopatkę gotuj przez 30-40 minut, odstaw do wystudzenia. Ostudzone mięso zmiel w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. 1,5 kg ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę. Resztę ziemniakow obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij je dokładnie przez ścierkę, gazę z nadmiaru soku. Zmieszaj obydwa rodzaje ziemniaków z mąką i dopraw solą.  Farsz przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Z masy ziemniaczanej uformuj kulki o średnicy 7 cm i rozpłaszcz je w dłoni. Na środek nałóż farsz mięsny i zalep boki. Nadaj im kształt ceppelina. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzucaj kartacze. Gotowe są 10 minut po wypłynięciu. Podawaj polane tłuszczem z cebulą i boczkiem.

 
 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. ja robie inaczej gotuje dwa kilo ziemniakow przeciskam przez praskescieram ze cztery ziemniaki klade na stko sciekna dokladam do gotowanych i sypie make ziemniaczany mieszam ciast musi byc takie twardziejsze dobre pyzy

  2. Witam Mistrza 🙂
    Wszystko ok ale mięso należy siekać a nie mielić a kartacze gotować w wywarze z mięsa i będzie ok
    Pozdrawiam serdecznie mojego guru i jego śp pamięci Tatę którego każdy przepis na polskie potrawy jest dobrze trafiony <3 .

Sprawdź również