X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniakówWieprzowina

Kartacze z mięsem ( pyzy, kołduny, cepeliny, byki)

Kartacze z mięsem to przysmak znany głownie we wschodniej części polski. Zjecie go w wielu miejscach na Podlasiu i na Mazurach. Są przepyszne! Naładowane mięsem ziemniaki, połączenie idealne. I nie mylcie ich z pyzami, bez wątpienia smak ziemniaka jest kompletnie inny. Kartacze to głównie surowe ziemniaki z dodatkiem gotowanych. Jeśli ich nie jedliście koniecznie musicie nadrobić ten smak. Z pewnością Wam posmakują. 

Kartacze z mięsem (kołduny, cepeliny, byki)

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej lub np. szynki wieprzowej
  • 5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Łopatkę gotuj przez 30-40 minut, następnie odstaw do wystudzenia. Ostudzone mięso zmiel w maszynce razem z cebulą i czosnkiem.

Krok 2:

1,5 kg ziemniaków ugotuj, następnie przeciśnij przez praskę. Resztę ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij je dokładnie przez ścierkę, gazę z nadmiaru soku.

Krok 3:

Następnie zmieszaj obydwa rodzaje ziemniaków z mąką i dopraw solą.

Krok 4:

Farsz przypraw solą, na koniec pieprzem i majerankiem.

Krok 5

Z masy ziemniaczanej uformuj kulki o średnicy 7 cm i rozpłaszcz je w dłoni. Następnie na środek nałóż farsz mięsny i zalep boki. Nadaj im kształt cepelina.

Krok 6:

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzucaj kartacze. Gotowe są 10 minut po wypłynięciu. Podawaj polane tłuszczem z cebulą i boczkiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Powinien Pan kiedyś spróbować wersji z samych surowych ziemniaków (wszystko tak samo, odciśnięte, krochmal z soku dodany i posolone) i nadziewanych farszem z surowego mięsa (jak pielmienie). Gotowanie 20 min. od wypłynięcia. Jeszcze lepsze! Pozdrawiam.

  2. Hej,
    wydaje mi się, że w przepisie na 0,6kg mięsa 5kg ziemniaków to trochę za dużo

  3. ja robie inaczej gotuje dwa kilo ziemniakow przeciskam przez praskescieram ze cztery ziemniaki klade na stko sciekna dokladam do gotowanych i sypie make ziemniaczany mieszam ciast musi byc takie twardziejsze dobre pyzy

  4. Witam Mistrza 🙂
    Wszystko ok ale mięso należy siekać a nie mielić a kartacze gotować w wywarze z mięsa i będzie ok
    Pozdrawiam serdecznie mojego guru i jego śp pamięci Tatę którego każdy przepis na polskie potrawy jest dobrze trafiony <3 .

Sprawdź również