X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisy

Ciasto z maślanką i brzoskwiniami. Przepis krok po kroku

Ciasto z maślanką i brzoskwiniami należy do jednych z najprostszych w repertuarze Bogusi. Prostota jego wykonania w żaden sposób nie wpływa na jego wybitna smak, wręcz odwrotnie Moja prababcia mówiła na takie ciasto „pagaj”, widocznie dlatego że wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Może nie jest to typowe ciasto świąteczne, ale śmiało możecie przełamać schemat i przygotować ciasto z maślanką i brzoskwiniami na Wasz świąteczny stół.  

Ciasto z maślanką i brzoskwiniami. Przepis krok po kroku

 

Składniki na blaszkę 21×21 cm:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 300 g maślanki (ja użyłem Robico)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g brzoskwiń w syropie
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj ok 5 minut.

Krok 2:

Następnie dodaj resztę składników poza brzoskwiniami, miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3:

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie osusz z nadmiaru wody np. ręcznikiem papierowym.  Pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta. Ciasto piecz przez około 50 minut w 180°C do „suchego patyczka”. Gotowe ciasto wyjmij z formy, przełóż na kratkę aby ostygło. Podawaj posypane cukrem pudrem. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto długo pozostaje wilgotne. W połączeniu z brzoskwiniami zyskuje delikatny, owocowy smak. W sezonie letnim możecie sięgnąć po dowolne wręcz owoce, mogą to być jabłka, morele czy borówki. Jeżeli niespodziewanie zwali Wam się na głowę połowa rodziny, wystarczy podwoić składniki i macie przepis na DUŻĄ blachę.

Jeżeli szukacie innych fajnych przepisów na SŁODKOŚCI zapraszam >TUTAJ<

SMACZNEGO!!!      

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. toja

    w każdym razie się nie poddaję będę próbowała w smaku jest świetne…mimo zakalca maż nie narzeka…pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Gratuluję samozaparcia i męża 😉

      dziękuję za cierpliwość i cię pocieszę…mi też zakalec raz na jakiś czas się zdarza 😉

      Trzymaj się.

  2. Kaja

    Ciasto wychodzi rewelacyjne już dwa razy robiłam!

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję Kaju za komentarz 🙂

      Pozdrawiam.

  3. toja

    Rozpuściłam olej kokosowy w kąpieli wodnej ale nie wiem czy to był powód tego że wyszedł mi zakalec?

    • Jakub Kuroń

      Metoda rozpuszczania nie miała raczej znaczenia. Mogły się zadziać 2 rzeczy:
      a) olej kokosowy miał za wysoką temperaturę.
      b) Masa na ciasto była za krótko ubita.

      Mam nadzieję, że pomogłem i trzymam kciuki.

      • toja

        Olej po rozpuszczeniu był zaledwie letni…jaja według przepisu ubijane ponad 5 min. tylko właśnie nie wiem czy kolejność dodawanych składników nie ma znaczenia?…Pozdrawiam

      • Jakub Kuroń

        Raczej, nie. Czasami dobrze najpierw połączyć mokre, a potem suche.

        Co poszło tym razem nie tak…niestety nie wiem.

        Zakalec po prostu czasami się zdarza.

        Pozdrawiam i przepraszam 😉

  4. toja

    Właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika

    • Bogumiła Kuroń

      trzymam kciuki 🙂

Sprawdź również