X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisy

Ciasto z maślanką i brzoskwiniami. Przepis krok po kroku

Ciasto z maślanką i brzoskwiniami należy do jednych z najprostszych w repertuarze Bogusi. Prostota jego wykonania w żaden sposób nie wpływa na jego wybitna smak, wręcz odwrotnie Moja prababcia mówiła na takie ciasto „pagaj”, widocznie dlatego że wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Może nie jest to typowe ciasto świąteczne, ale z pewnością możecie przełamać schemat i przygotować ciasto z maślanką i brzoskwiniami na Wasz świąteczny stół.

CIASTO Z MAŚLANKĄ I ORZECHAMI – przepis krok po kroku

Składniki na blaszkę 21×21 cm:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju np. kokosowego
  • 300 g maślanki (ja użyłem Robico)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g brzoskwiń w syropie
  • szczypta soli

Ciasto z maślanką i brzoskwiniami

Przygotowanie:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Następnie jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj ok 5 minut.

Krok 2:

Następnie dodaj resztę składników poza brzoskwiniami, miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3:

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie osusz z nadmiaru wody np. ręcznikiem papierowym.  Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta. Ciasto piecz przez około 50 minut w 180°C do „suchego patyczka”.

Gotowe ciasto wyjmij z formy, przełóż na kratkę aby ostygło. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.

Dzięki dodatkowi maślanki ciasto długo pozostaje wilgotne. W połączeniu z brzoskwiniami zyskuje delikatny, owocowy smak. W sezonie letnim możecie sięgnąć po dowolne wręcz owoce, mogą to być jabłka, morele czy borówki. Jeśli niespodziewanie zwali Wam się na głowę połowa rodziny, wystarczy podwoić składniki i macie przepis na DUŻĄ blachę.

Ciasto z maślanką i brzoskwiniami

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zabrałam się za robienie ciasta i niestety nie mogę dostać oleju kokosowego czym mogę to zastąpić?proszę i podpowiedz:)
    pozdrawiam

    • Przepraszam, że tak późno, ale byliśmy z dzieciakami na urlopie. Pewnie już po wszystkim, ale i tak napiszę, że olej koksowy możesz zastąpić lejem roślinnym lub roztopionym masłem. Komentarze publikują się dopiero po zatwierdzeniu przez nas, za dużo jest Spamu i nachalnych reklam, dlatego musimy mięć nad tym kontrolę.

      Pozdrawiam i przepraszam za opóźnienie 🙂

  2. w każdym razie się nie poddaję będę próbowała w smaku jest świetne…mimo zakalca maż nie narzeka…pozdrawiam

  3. Rozpuściłam olej kokosowy w kąpieli wodnej ale nie wiem czy to był powód tego że wyszedł mi zakalec?

    • Metoda rozpuszczania nie miała raczej znaczenia. Mogły się zadziać 2 rzeczy:
      a) olej kokosowy miał za wysoką temperaturę.
      b) Masa na ciasto była za krótko ubita.

      Mam nadzieję, że pomogłem i trzymam kciuki.

      • Olej po rozpuszczeniu był zaledwie letni…jaja według przepisu ubijane ponad 5 min. tylko właśnie nie wiem czy kolejność dodawanych składników nie ma znaczenia?…Pozdrawiam

      • Raczej, nie. Czasami dobrze najpierw połączyć mokre, a potem suche.

        Co poszło tym razem nie tak…niestety nie wiem.

        Zakalec po prostu czasami się zdarza.

        Pozdrawiam i przepraszam 😉

Sprawdź również