Ciasto z maślanką i brzoskwiniami należy do jednych z najprostszych w repertuarze Bogusi. Prostota jego wykonania w żaden sposób nie wpływa na jego wybitna smak, wręcz odwrotnie Moja prababcia mówiła na takie ciasto „pagaj”, widocznie dlatego że wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Może nie jest to typowe ciasto świąteczne, ale z pewnością możecie przełamać schemat i przygotować ciasto z maślanką i brzoskwiniami na Wasz świąteczny stół.
CIASTO Z MAŚLANKĄ I ORZECHAMI – przepis krok po kroku
Składniki na blaszkę 21×21 cm:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju np. kokosowego
- 300 g maślanki (ja użyłem Robico)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g brzoskwiń w syropie
- szczypta soli
Ciasto z maślanką i brzoskwiniami
Przygotowanie:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Następnie jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj ok 5 minut.
Krok 2:
Następnie dodaj resztę składników poza brzoskwiniami, miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3:
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie osusz z nadmiaru wody np. ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta. Ciasto piecz przez około 50 minut w 180°C do „suchego patyczka”.
Gotowe ciasto wyjmij z formy, przełóż na kratkę aby ostygło. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.
Dzięki dodatkowi maślanki ciasto długo pozostaje wilgotne. W połączeniu z brzoskwiniami zyskuje delikatny, owocowy smak. W sezonie letnim możecie sięgnąć po dowolne wręcz owoce, mogą to być jabłka, morele czy borówki. Jeśli niespodziewanie zwali Wam się na głowę połowa rodziny, wystarczy podwoić składniki i macie przepis na DUŻĄ blachę.
Ciasto z maślanką i brzoskwiniami
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Czy Olej kokosowy można zastąpić np. olejem rzepakowym?
Zabrałam się za robienie ciasta i niestety nie mogę dostać oleju kokosowego czym mogę to zastąpić?proszę i podpowiedz:)
pozdrawiam
Przepraszam, że tak późno, ale byliśmy z dzieciakami na urlopie. Pewnie już po wszystkim, ale i tak napiszę, że olej koksowy możesz zastąpić lejem roślinnym lub roztopionym masłem. Komentarze publikują się dopiero po zatwierdzeniu przez nas, za dużo jest Spamu i nachalnych reklam, dlatego musimy mięć nad tym kontrolę.
Pozdrawiam i przepraszam za opóźnienie 🙂
w każdym razie się nie poddaję będę próbowała w smaku jest świetne…mimo zakalca maż nie narzeka…pozdrawiam
Gratuluję samozaparcia i męża 😉
dziękuję za cierpliwość i cię pocieszę…mi też zakalec raz na jakiś czas się zdarza 😉
Trzymaj się.
Ciasto wychodzi rewelacyjne już dwa razy robiłam!
Dziękuję Kaju za komentarz 🙂
Pozdrawiam.
Rozpuściłam olej kokosowy w kąpieli wodnej ale nie wiem czy to był powód tego że wyszedł mi zakalec?
Metoda rozpuszczania nie miała raczej znaczenia. Mogły się zadziać 2 rzeczy:
a) olej kokosowy miał za wysoką temperaturę.
b) Masa na ciasto była za krótko ubita.
Mam nadzieję, że pomogłem i trzymam kciuki.
Olej po rozpuszczeniu był zaledwie letni…jaja według przepisu ubijane ponad 5 min. tylko właśnie nie wiem czy kolejność dodawanych składników nie ma znaczenia?…Pozdrawiam
Raczej, nie. Czasami dobrze najpierw połączyć mokre, a potem suche.
Co poszło tym razem nie tak…niestety nie wiem.
Zakalec po prostu czasami się zdarza.
Pozdrawiam i przepraszam 😉
Właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika
trzymam kciuki 🙂