X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaron

Azjatyckie boczniaki z warzywami

Przychodzę do was z przepisem na szybki i bardzo smaczny obiad. Z pewnością przygotujesz go w zaledwie kilka chwil. Dodatkowo azjatyckie boczniaki z warzywami są idealne dla wegan ponieważ w swoim składzie zawiera tylko produkty pochodzenia roślinnego. Połączenie aromatycznych sosów: ciemny sos sojowy, ocet ryżowy, sos ostrygowy oraz olej sezamowy sprawia, że danie jest niesamowicie rozgrzewające. 

AZJATYCKIE BOCZNIAKI Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g boczniaków
  • pół cukinii
  • 1 papryka np. czerwona
  • pół małego brokuła
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • 150 g makaronu np. chow mein
  • 60 g sosu ciemnego sojowego 
  • 20 g octu ryżowego 
  • 30 g sosu ostrygowego 
  • 30 g olej sezamowy 
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Azjatyckie boczniaki z warzywami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od tego, że na mocno rozgrzanym oleju podsmaż czosnek pokrojony w płatki. Po chwili dodaj boczniaki porwane w rękach w 0,5 cm paski. Następnie smaż razem na mocnym ogniu przez 2-3 minuty. 

Krok 2:

Po tym czasie dodaj pokrojoną w cząstki paprykę. Smaż minutę, następnie dodaj cukinię i zblanszowanego brokuła. Po minucie dodaj kapustę pekińską i podgotowany makaron. 

Krok 3:

Na koniec wlej sosy sos: ciemny sos sojowy, ocet ryżowy, sos ostrygowy oraz olej sezamowy.  Smaż mieszając przez 1-2 minuty. Podawaj od razu z posiekanym szczypiorem.

Azjatyckie boczniaki z warzywami

Więcej pysznych, propozycji np. na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<

Na zakończenie dodam, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również