Dania główneMakaron
Azjatyckie boczniaki z warzywami
Przychodzę do was z przepisem na szybki i bardzo smaczny obiad. Z pewnością przygotujesz go w zaledwie kilka chwil. Dodatkowo azjatyckie boczniaki z warzywami są idealne dla wegan ponieważ w swoim składzie zawiera tylko produkty pochodzenia roślinnego. Połączenie aromatycznych sosów: ciemny sos sojowy, ocet ryżowy, sos ostrygowy oraz olej sezamowy sprawia, że danie jest niesamowicie rozgrzewające.
AZJATYCKIE BOCZNIAKI Z WARZYWAMI
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 250 g boczniaków
- pół cukinii
- 1 papryka np. czerwona
- pół małego brokuła
- pół małej kapusty pekińskiej
- 150 g makaronu np. chow mein
- 60 g sosu ciemnego sojowego
- 20 g octu ryżowego
- 30 g sosu ostrygowego
- 30 g olej sezamowy
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Azjatyckie boczniaki z warzywami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od tego, że na mocno rozgrzanym oleju podsmaż czosnek pokrojony w płatki. Po chwili dodaj boczniaki porwane w rękach w 0,5 cm paski. Następnie smaż razem na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 2:
Po tym czasie dodaj pokrojoną w cząstki paprykę. Smaż minutę, następnie dodaj cukinię i zblanszowanego brokuła. Po minucie dodaj kapustę pekińską i podgotowany makaron.
Krok 3:
Na koniec wlej sosy sos: ciemny sos sojowy, ocet ryżowy, sos ostrygowy oraz olej sezamowy. Smaż mieszając przez 1-2 minuty. Podawaj od razu z posiekanym szczypiorem.
Azjatyckie boczniaki z warzywami
Więcej pysznych, propozycji np. na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<
Na zakończenie dodam, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.