Zupy
Zupa soczewicowa z batatem i mlekiem kokosowym
Przychodzę do was z przepisem na szybką i bardzo smaczną zupę. Przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Dodatkowo ta zupa soczewicowa jest idealna dla wegan ponieważ w swoim składzie zawiera tylko produkty pochodzenia roślinnego. Połączenie aromatycznych przypraw: chili, kolendry, kminu i kurkumy sprawia, że danie jest niesamowicie rozgrzewające.
ZUPA SOCZEWICOWA Z BATATEM I MLECZKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki chili w proszku
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- 500 ml wody
- 500 ml passaty pomidorowej
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 słoik soczewicy (400 g)
- 1 batat (300 g)
- 3 łyżki oleju roślinnego np.rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
Zupa soczewicowa z batatem i mlekiem kokosowym
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie szklista dodaj czosnek i imbir starty na drobnej tarce. Smaż chwilę następnie dodaj przyprawy: kmin, kolendrę, kurkumę i chili w proszku.
Krok 2:
Smaż jeszcze chwilę, dzięki temu przyprawy nabiorą wyjątkowego aromatu. Po jakiejś minucie wlej wodę, passatę pomidorową oraz mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu, dzięki temu zupa nabierze wyjątkowego smaku.
Krok 3:
Na koniec dopraw solą wsyp soczewicę, kiedy zupa się zagotuje dodaj obrany i pokrojony w kostkę batat. Gotuj 12-15 minut aż słodki ziemniak będzie miękki. Zupę podawaj z ulubioną zieleniną np. natką pietruszki lub kolendrą.
Zupa soczewicowa z batatem i mlekiem kokosowym
Więcej pysznych, propozycji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.