Przepis
Ciasta i ciastka
Śliwki na kruchym cieście
Składniki
- 1 kg śliwek
- 50 g cukru
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- pół opakowania cukru z wanilią
Sposób przygotowania
Mąkę wysyp na blat (stolnicę) i posiekaj z masłem. Wymieszaj z żółtkami i cukrem zwykłym oraz waniliowym. Całość wyrób ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. W tym czasie umyj śliwki i usuń z nich pestki. Ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładaj śliwki wymieszane z cukrem. Piecz przez około 30 minut w 200°C.