Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Warzywa faszerowane kozim twarożkiem
Dzisiaj coś dla wielbicieli lekkich przekąsek. Postanowiłem przygotować warzywa faszerowane kremowym serkiem. Przekąska wygląda kapitalnie i nie wymaga od nas praktycznie żadnej pracy. Wystarczy połączyć chrupiące kolorowe warzywa z cudownie kremowym kozim twarogiem. A sama przekąska bez wątpienia idealnie nadaje się do pracy lub jako przekąskę do wieczornego serialu. Warzywa faszerowane kozim twarożkiem poniżej:
Warzywa faszerowane kozim twarożkiem
Składniki:
Warzywa do faszerowania:
- 1 długi ogórek
- 6 mini papryk
- 15 pomidorków koktajlowych
Farsz:
- 2 kozie twarogi wiejskie
- 1 pomidor
- 1 ogórek gruntowy
- pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Twaróg przełóż do miski. Dodaj startego na tarce pomidora, ogórka ze skórką, następnie posiekany drobno szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Przygotuj warzywa do faszerowania. Ogórka umyj i osusz, następnie pokrój w 2-3 cm krążki. Wybierz wodniste środki łyżeczką. Paprykę podziel na mniejsze kawałki. Pomidorom ścinamy „czapeczki” i również wydrążamy środek.
Krok 3:
Tak przygotowanego ogórka, paprykę i pomidora faszeruj twarożkiem. Można to zrobić za pomocą łyżeczki lub np. skorzystać z worka cukierniczego.
Na koniec gotowe warzywa udekoruj szczypiorkiem, polej olejem tłoczonym na zimno. Posyp rozgniecionym pieprzem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<