Macie ochotę na tarte, ale nie macie czasu na przygotowanie ciasta kruchego. Mam dla Was idealne rozwiązanie! Przepyszna tarta na cieście francuskim z łososiem i kozim serem. Zobaczycie, że zakochacie się w jej smaku. Kremowa, aż rozpływa się w ustach, a połączenie łososia i sera koziego.. to bez wątpienia jedno z lepszych połączeń. Bez wątpienia tarta grzechu warta 🙂
Tarta na cieście francuskim z łososiem i kozim serem
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 120 g sera koziego sałatkowego
- Średniej wielkości bakłażan
- Olej rzepakowy wielkopolski do usmażenia bakłażana
- 3 jajka
- 200 g śmietanki 30%
- Sól
- Pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Krok 1:
Ciastem francuskim wypełnij foremkę, w której będziesz piec tarte. Następnie lekko ponakłuwaj spód.
Krok 2:
Bakłażana umyj, następnie pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, włóż bakłażana, posól i smaż kilka minut. Następnie gotowego bakłażana wyłóż na ciasto francuskie.
Krok 3:
Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 90 g koziego sera sałatkowego. Ser pokrusz w rękach. Wymieszaj dokładnie, następnie przygotowaną masę wylej na bakłażana.
Krok 4:
Na koniec ułóż kawałki łososia oraz 30 g sera koziego sałatkowego. Łososia i ser rozdrobnij w rękach.
Krok 5:
Piecz tarte 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Po 25 minutach zerknij przez szybkę, jak jajko się zetnie i lekko zarumieni to tarta jest gotowa.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Czy można zastąpić kozi ser innym? Jaki byłby najodpowiedniejszy, żeby zachować odpowiednią konsystencję?
Najlepszy będzie ser typu Feta