Potrawy wegetariańskieŚniadania
Zielono żółta szakszuka z kozim serem
Lato to bogactwo warzyw i owoców. Uwielbiam w tym czasie chodzić na targ, z każdej strony coś mnie woła i inspiruje do gotowania, pieczenia. Dzisiaj miałem ochotę na szakszukę, ale nie klasyczną pomidorową, zajrzałem co mam dobrego w lodówce i tak powstało pyszne śniadanie. Przepisem się dzielę z Wami, bo jestem pewny, że tym daniem trafie w Wasze gusta. Poniżej zielono żółta szakszuka z kozim serem.
Zielono żółta szakszuka z kozim serem
Składniki:
- Pół cukinii średniej wielkości
- 60 g żółtej fasolki
- 60 g bobu
- 40 g sera koziego sałatkowego
- Ząbek czosnku
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Krok 1:
Bób i fasolkę pokrojoną na 3 części ugotuj w osolonej wodzie. Pamiętajcie, że bób lubi sól, więc jej nie żałujcie. Ugotowany bób obierz ze skórki (przelej go zimną wodą po ugotowaniu, to łatwiej będzie obrać bób, nie będzie parzył :)).
Krok 2:
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, następnie dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilkę smaż i dodaj cukinie startą przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeśli wolisz możesz cukinię pokroić w plastry. Smaż kilka minut, aż cukinia będzie miękka.
Krok 3:
Na miękką cukinię wyłóż bób i fasolkę, połowę przygotowanego sera koziego. Następnie wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Na koniec pokrusz pozostały ser kozi i przykryj patelnię przykrywką. Smaż kilka minut na małym ogniu aż biało się zetnie, a żółtko będzie płynne.
Jeśli nie masz przykrywki szklanej to zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj w jakim stanie są jajka.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!