X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieŚniadania

Zielono żółta szakszuka z kozim serem

Lato to bogactwo warzyw i owoców. Uwielbiam w tym czasie chodzić na targ, z każdej strony coś mnie woła i inspiruje do gotowania, pieczenia. Dzisiaj miałem ochotę na szakszukę, ale nie klasyczną pomidorową, zajrzałem co mam dobrego w lodówce i tak powstało pyszne śniadanie. Przepisem się dzielę z Wami, bo jestem pewny, że tym daniem trafie w Wasze gusta. Poniżej zielono żółta szakszuka z kozim serem. 

Zielono żółta szakszuka z kozim serem

Składniki:

  • Pół cukinii średniej wielkości
  • 60 g żółtej fasolki 
  • 60 g bobu
  • 40 g sera koziego sałatkowego
  • Ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki masła 

Przygotowanie:

Krok 1:

Bób i fasolkę pokrojoną na 3 części ugotuj w osolonej wodzie. Pamiętajcie, że bób lubi sól, więc jej nie żałujcie. Ugotowany bób obierz ze skórki (przelej go zimną wodą po ugotowaniu, to łatwiej będzie obrać bób, nie będzie parzył :)).

Krok 2:

Na patelni rozgrzej łyżkę masła, następnie dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilkę smaż i dodaj cukinie startą przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeśli wolisz możesz cukinię pokroić w plastry. Smaż kilka minut, aż cukinia będzie miękka.

Krok 3:

Na miękką cukinię wyłóż bób i fasolkę, połowę przygotowanego sera koziego. Następnie wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Na koniec pokrusz pozostały ser kozi i przykryj patelnię przykrywką. Smaż kilka minut na małym ogniu aż biało się zetnie, a żółtko będzie płynne.

Jeśli nie masz przykrywki szklanej to zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj w jakim stanie są jajka. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również